Rusia: Vladimir Putin, pregatit pentru “restabilirea completa” a relatiilor cu Ucraina

Presedintele rus Vladimir Putin s-a declarat pregatit joi pentru ‘restabilirea completa’ a relatiilor cu Ucraina, cu conditia ca acesta sa nu fie un demers ‘unilateral’ , dupa victoria la recentele alegeri prezidentiale a actorului de comedie Volodimir Zelenski, potrivit AFP, informeaza AGERPRES.

‘Noi dorim, suntem pregatiti sa restabilim complet relatiile noastre cu Ucraina, dar nu putem face acest lucru in mod unilateral’, a declarat presedintele rus in fata presei la Vladivostok, unde a participat la un summit cu liderul nord-coreean Kim Jong Un.

Putin a adaugat ca victoria zdrobitoare a lui Volodimir Zelenski, un novice in politica, ales cu peste 73% din voturi in al doilea tur de scrutin, simbolizeaza ‘esecul total al politicii lui (Petro) Porosenko’, presedintele in exercitiu ucrainean.

Porosenko este sustinatorul unei linii dure fata de Rusia, cu care Ucraina a rupt aproape toate legaturile de la venirea sa la putere in 2014, ca urmare a anexarii de catre Moscova a peninsulei ucrainene Crimeea si apoi a unui razboi in estul Ucrainei cu separatisti prorusi, soldat cu aproape 13.000 morti pana in prezent.

De cealalta parte, Volodimir Zelenski s-a declarat dispus sa discute cu Vladimir Putin si a promis sa ‘relanseze’ acordurile de pace de la Minsk pentru a gasi o solutie la conflict.

La solicitarea presei, Vladimir Putin a reactionat de asemenea la decretul semnat de el miercuri prin care faciliteaza acordarea nationalitatii ruse locuitorilor din regiunile separatiste proruse din estul Ucrainei (Donetk si Lugansk), masura condamnata de catre Kiev si numeroase tari occidentale.

‘Este straniu ca aceasta decizie provoaca reactii negative. Polonia elibereaza astfel de pasapoarte pentru polonezi, Romania pentru romani, Ungaria pentru maghiari. Prin ce rusii sunt mai rai decat polonezii, romanii sau ungurii?’, s-a intrebat retoric Putin.

‘Mai ales ca acesti oameni (locuitorii regiunilor separatiste) sunt privati de drepturile lor cele mai fundamentale’, a adaugat el.

Germania si Franta au condamnat joi intr-un comunicat decretul lui Putin, apreciind ca acesta ‘contravine spiritului si obiectivelor acordurilor de la Minsk’.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1