S-AU CERUT LĂMURIRI – Angajatorii din Maramureș, interesați să angajeze forță de muncă din Ucraina

În contextul crizei actuale existente la granița României cu Ucraina generată de conflictul militar ce se desfășoară pe teritoriul Ucrainei s-au impus adoptarea unor soluții pentru a facilita accesul cetățenilor ucrainieni pe piața muncii din Romania, prin crearea cadrului legislativ necesar pentru ca aceștia să își poată asigura o sursă de venit din munca prestată. Inspectoratul Teritorial de Muncă Maramureș precizează că la începutul lunii martie Guvernul României a adoptat Ordonanța de urgență nr. 20 privind modificarea și completarea unor acte normative, precum și stabilirea unor măsuri de sprijin și asistență umanitară. În Maramureș avem deja angajatori din Baia Mare, Sighet și Vișeu care s-au interesat despre modul în care ar putea angaja forță de muncă din Ucraina.

„Astfel prin derogare de la dispozițiile art. 3 alin.(1) și art. 17 alin. (1) din Ordonanța Guvernului nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României, coroborat cu dispozițiile O.U.G. nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, cetățenii ucrainieni intrați legal pe teritoriul României și care nu solicită o formă de protecție (azil) în România, pot fi încadrați în muncă fără avizul de angajare. În acest sens, încadrarea în muncă a cetăţenilor ucraineni, care provin din zona de conflict armat din Ucraina, care nu deţin documente care să probeze calificarea profesională sau experienţa în activitate necesare ocupării unui loc de muncă, se poate realiza, pentru o perioadă de 12 luni cu posibilitatea de prelungire cu perioade de 6 luni, pentru maximum un an, în baza declaraţiei pe propria răspundere a acestora că îndeplinesc condiţiile de calificare profesională şi experienţă în activitate necesare ocupării locului de muncă pe care urmează să fie încadraţi şi nu au antecedente penale care să fie incompatibile cu activitatea pe care o desfăşoară sau urmează să o desfăşoare pe teritoriul României.

Prevederile de mai sus, nu se aplică în cazul cetăţenilor ucraineni proveniţi din zona de conflict armat din Ucraina, care doresc să acceadă la ori să exercite în România, în mod independent sau ca salariat, profesiile de medic, medic dentist, farmacist, asistent medical generalist, moaşă, medic veterinar şi arhitect sau una din profesiile prevăzute la anexele nr. 2,4 şi 8 din Legea nr. 200/2004 privind recunoaşterea diplomelor şi calificărilor profesionale pentru profesiile reglementate din România, cu modificările şi completările ulterioare. Prin Ordinul MMSS nr. 301 din 9 martie a fost creată și procedura de angajare, în sensul că a fost adoptat modelul de declarație pe proprie răspundere, pe care cetățenii ucranieni care nu dețin documente care să probeze calificarea profesională sau experiența în activitate sunt obligați să o întocmească la agențiile județenede ocupare a forței de muncă sau direct la angajatorul care dorește să-i încadreze în muncă”, a declarat Mircea Onea, purtătorul de cuvant al ITM Maramureș.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu