S-AU TRIPLAT ADOPȚIILE ÎN 2021 – Numărul maramureșenilor care adoptă un copil, în creștere

Modificările aduse Legii adopției, care au intrat în implementare în anul 2021, și-au produs primele efecte, potrivit informațiilor furnizate de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului Maramureș. Anul trecut numărul adopțiilor s-a triplat în județul Maramureș, dar a crescut și numărul copiilor adoptabili, având în vedere că s-a realizat o evaluare a tuturor copiilor din sistem.

Tot anul trecut, pentru 69 de copii a fost deschisă procedura adopției (prin comparație în 2020 au fost deschise 14 proceduri, iar în anul 2019 – 35), numărul sentințelor definitive de încuviințare a adopției interne a fost de 29, față de 7 adopții în anul 2020, respectiv 9 adopții în 2019. Anul trecut numărul atestatelor emise pentru persoane/familii apte să adopte a fost de 30, față de 24 în 2020, respectiv 22 în anul 2019.

„În anul 2022, până la data de 1 mai a fost încuviințată adopția pentru 10 copii, 57 de persoane/familii adoptatoare dețin atestat valabil în județul Maramureș, respectiv în prezent în județul Maramureș există un număr de 91 de copii adoptabili, având deschisă procedura adopției. Din punct de vedere al prevederilor care îi avantajează pe cei care doresc să adopte un copil, esențiale sunt cele care înlătură obligativitatea prezentării de copii legalizate ale documentelor care trebuie depuse în vederea obținerii atestatului de persoană/familie adoptatoare. În plus, în baza consimțământului expres exprimat extrasul de pe cazierul judiciar va fi obținut de către instituția noastră, nemaifiind necesară deplasarea persoanelor la Serviciul cazier judiciar în vederea ridicării acestuia”, precizează DGASPC Maramureș.

Maramureșenii ar mai trebuie să știe că valabilitatea atestatelor eliberate persoanelor/familiilor adoptatoare a fost prelungită de la 2 ani la 5 ani. Tot ca element care ajută foarte mult pe cei care vor să adopte un copil este și faptul că din procedură a fost eliminată identificarea rudelor de până la gradul IV în cazurile în care planul individualizat de protecție a copilului are ca finalitate adopția, legea făcând referire doar la părinții firești ai copilului.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu