Salariul mediu net a scazut cu 36 de lei in august

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Castigul salarial mediu nominal net a fost de 1.683 lei in luna august, in scadere fata de luna precedenta cu 36 lei (-2,1%), iar castigul salarial mediu nominal brut de 2.331 lei, cu 2% mai mic decat in luna iulie 2014, potrivit unui comunicat al Institutului National de Statistica remis marti AGERPRES.

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in extractia petrolului brut si a gazelor naturale (4.484 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (996 lei).

Comparativ cu luna august a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 4,9%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 104%. Indicele castigului salarial real pentru luna august 2014 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 98,2%. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 125,8%, cu 2,2 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in luna iulie 2014.

In luna august 2014, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mic fata de luna iulie 2014. Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea in luna iulie de premii ocazionale, sume din profitul net si alte fonduri. De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net sunt cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte ori ca urmare a concediilor de odihna cand nu se acorda tichete de masa si alte drepturi salariale).

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net au fost de 13% in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, respectiv cu 11,3% in fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, intre 6% si 8% in fabricarea produselor textile, activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), extractia minereurilor metalifere, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, intre 5% si 6% in fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor), colectarea si epurarea apelor uzate, fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale).

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *