Salariul mediu net, in crestere cu 1,7%

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Castigul salarial mediu nominal brut a fost, în luna aprilie, de 2.395 de lei, cu 1,7% mai mare decat în luna precedenta, iar cel net s-a ridicat la 1.735 de lei, în crestere cu 29 lei (1,7%), cele mai mari salarii nete înregistrandu-se în sectorul de intermedieri financiare (4.888 de lei), iar cele mai mici în hoteluri si restaurante (986 lei), potrivit datelor publicate vineri de Institutul National de Statistica (INS), transmite Agerpres.

Indicele castigului salarial real pentru luna aprilie 2014 fata de luna precedenta, calculat ca raport între indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 101,4%. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 128,8%, cu 1,8 puncte procentuale mai mare fata de cel înregistrat în luna martie 2014.

Comparativ cu luna aprilie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 4,5%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 103,3%.

În cursul anului se înregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile în functie de perioada în care sunt acordate, conducand, în cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul întregului an.

În luna aprilie 2014, în majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare decat în luna precedenta ca urmare a acordarii de premii ocazionale (inclusiv pentru sarbatorile de Paste) sau sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou), dar si a realizarilor de productii ori încasarilor mai mari (functie de contracte).

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au înregistrat dupa cum urmeaza: cu 22,8% în activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), respectiv cu 21,5% în intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii),
între 17,0% si 19,5% în fabricarea altor mijloace de transport, extractia carbunelui superior si inferior, între 8,0% si 12,5% în silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), transporturi aeriene, telecomunicatii, colectarea si epurarea apelor uzate, extractia minereurilor metalifere, depozitare si activitati auxiliare pentru transport, tiparirea si reproducerea pe suporturi a înregistrarilor, între 4,0% si 8,0% în tranzactii imobiliare, industria constructiilor metalice si a produselor din metal (exclusiv masini, utilaje si instalatii), fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, industria metalurgica, transporturi pe apa, cercetare-dezvoltare, fabricarea substantelor si a produselor chimice.

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *