Salariul mediu net in Romania a crescut in noiembrie cu 35 de lei, la 1.650 de lei

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Castigul salarial mediu nominal net a fost de 1.650 lei in luna noiembrie 2013, in crestere fata de luna precedenta cu 35 lei (2,2%), informeaza Institutul National de Statistica /INS/, conform Agerpres.

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in intermedieri financiare (4.118 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (905 lei).

In luna noiembrie 2013, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.278 lei, cu 2,1% mai mare decat in luna octombrie 2013.

Indicele castigului salarial real pentru luna noiembrie 2013 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 102,2%. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 124,7%, cu 2,7 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna octombrie 2013.

In luna noiembrie 2013, in majoritatea activitatilor din sectorul economic nivelul castigului salarial mediu net a inregistrat cresteri fata de luna octombrie 2013 ca urmare a acordarii de prime (inclusiv premii ocazionale), sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masa) sau a realizarii de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte). De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net au fost influentate in unele activitati economice si de disponibilizarile de salariati cu castiguri salariale mici.

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net au fost de 27,2% in activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), intre 10% si 12,0% in fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, respectiv alte activitati extractive, intre 5% si 8% in tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea de masini, utilaje si echipamente, intre 3,5% si 5,0% in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, cercetare-dezvoltare, transporturi pe apa, fabricarea de mobila, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, fabricarea produselor textile.

Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost cauzate de acordarea in luna precedenta a primelor ocazionale, platii sumelor din profit ori din alte fonduri (inclusiv tichete de masa). De asemenea, in unele activitati economice scaderea nivelului castigului salarial mediu net a fost cauzata de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte), precizeaza INS.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net au fost intre 4% si 6% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, industria metalurgica, colectarea si epurarea apelor uzate, intre 2% si 4% in activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune; inregistrari audio si activitati de editare muzicala (inclusiv activitati de difuzare si transmitere de programe), activitati de posta si de curier, extractia minereurilor metalifere, telecomunicatii, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, captarea, tratarea si distributia apei, fabricarea altor mijloace de transport, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale).

In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna octombrie in invatamant (3,3%) ca urmare a acordarii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice. De asemenea, in administratia publica si sanatate si asistenta sociala castigul salarial mediu net a crescut usor in luna noiembrie fata de luna octombrie 2013, cu 0,7%, respectiv 0,5%.

Comparativ cu luna noiembrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 4,8%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 102,9%.

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2