septembrie 21, 2019

Salariul minim creste la 1.100 lei, pana in 2016

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Reducerea cu 5 procente a contributiilor de asigurari sociale (CAS) datorate de angajator si cresterea progresiva a salariului minim pe economie pana la nivelul de 1.100 lei, pana la sfarsitul anului 2016, sunt doua dintre masurile cuprinse in programul politic pentru care Guvernul isi va angaja raspunderea in fata Parlamentului, saptamana viitoare, transmite Agerpres.

Pe de alta parte, se doreste limitarea fenomenului de ‘migratie a creierelor’ si reducerea saraciei pentru 580.000 persoane pana in anul 2020, prin asigurarea unui sistem de asistenta sociala bazat pe un mecanism institutional de identificare, evaluare si interventie pentru toate cazurile de risc social.

De asemenea, se are in vedere cresterea ratei de ocupare a fortei de munca, cu focalizare pe urmatoarele grupuri tinta: tineri cu varste intre 15 si 25 de ani; lucratori cu varsta intre 50 si 64 de ani; femei; lucratori necalificati; persoane cu handicap; persoane cu responsabilitati familiale complexe; minoritati etnice, inclusiv minoritatea roma.

Totodata, se intentioneaza introducerea procedurii de somaj partial care sa permita, pe o perioada limitata, cumularea veniturilor din munca in regim part-time cu o parte din indemnizatia de somaj.

Nu in ultimul rand, se urmareste ‘reducerea fenomenului muncii la negru si intarirea disciplinei fiscale, concomitent cu reducerea barierelor si costurilor administrative pentru angajator, cu pana la 18%, prin crearea cardului de asigurat in sistemul asigurarilor sociale. Acesta este elementul de baza al sistemului integrat unic de asigurari sociale (ghiseu unic electronic), care va creste transparenta informatiilor personale prin posibilitatea beneficiarului de a accesa informatiile privind asigurarile sociale proprii dar si a controlului din birou’.

Intre alte masuri prevazute in Programul de Guvernare se numara ‘stimularea investitiilor publice si private intr-un sistem integrat de asistenta sociala performant, pentru protectia persoanelor in varsta, cu handicap, fara locuinta si fara venituri’.

Reclame home 1
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *