Sali pline la Zilele Maramuresului (FOTO)

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

zilele maramuresuluiCea de-a doua editie a Zilelor Maramuresului a debutat azi 6 martie cu o serie de manifestari desfasurate in mai multe institutii din Baia Mare, anunta cjmaramures.ro.

La Muzeul de Mineralogie „Victor Gorduza” s-au prezentat lucrari despre ariile naturale protejate, biodiversitate, geodiversitate si despre reprezentarea Retelei Natura 2000 in Transilvania. Evenimentul a fost organizat in parteneriat cu Centrul Universitar Nord Baia Mare, Agentia de Protectie a Mediului Maramures si Comisariatul Judetean Maramures al Garzii de Mediu.

In fata unei sali pline, la Palatul Administrativ Baia Mare, cadre universitare, cercetatori, muzeografi si etnologi au vorbit despre portul traditional, despre simbolistica acestuia si despre caracteristicile portului din Maramures.

O prezentare spectaculoasa, cu imagini sugestive, reprezentand costume traditionale din Maramures, a realizat in deschiderea simpozionului dr. Anamaria Iuga – de la Muzeul National al Taranului Roman Bucuresti.

Despre „Costumul traditional – element al patrimoniului imaterial” a vorbit conf. univ. dr. Delia Suiogan – de la Centrul Universitar Nord Baia Mare. Cuvintele pe care le-au spus vorbitorii s-au constituit in adevarate lectii de cultura si civilizatie, de antropologie si etnologie, pentru numerosii elevi prezenti in sala.

Moderator al evenimentului a fost presedintele Consiliului Judetean Maramures, Zamfir Ciceu, care a afirmat: „Intr-o lume in care pericole precum superficialitatea, precaritatea, gregaritatea sau globalizarea au devenit certitudini, putine sunt reperele care ne-au mai ramas. Și cand spun repere ma refer la valori materiale, spirituale si umane, la cultura si la istorie, la traditie si la perpetuarea ei. Costumul popular reprezinta una dintre cele mai spectaculoase si totodata delicate forme de cultura a unui popor, care inglobeaza in sine mentalitatea, modul de viata, credinta sau etapele si pragurile esentiale ale vietii. Suntem onorati de prezenta unui mare numar de invitati, atat din Maramures, cat si din Bucuresti, Cluj Napoca, Zalau si Satu Mare, care au acceptat sa prezinte lucrari stiintifice care se circumscriu tematicii acestui simpozion. Pentru a va face o idee asupra consistentei si nivelului acestui simpozion va spun doar ca s-au pregatit pentru prezentare 20 de lucrari stiintifice”.

Organizatorii, Muzeul de Etnografie si Arta Populara Maramures si Consiliul Judetean Maramures au gandit acest eveniment in doua etape; o prima parte care s-a desfasurat la Consiliul Judetean Maramures, a doua parte fiind in Muzeul Satului.

La finalul primei parti a simpozionului a avut loc lansarea cartii „Portul Popular din zona etnografica Maramures” – apartinand autoarei Ioana Maris-Dancus. Cartea a fost prezentata de prof.dr. Ilie Gherhes.

Sala de conferinte a Bibliotecii Judetene „Petre Dulfu” Baia Mare s-a dovedit neincapatoare pentru numerosul public participant la simpozionul stiintific „Maramuresul istoric, geografic, literar”. La manifestarea organizata de Uniunea Scriitorilor Maramures au participat cadre universitare si scriitori din Cluj Napoca si Baia Mare. Cu acest prilej au fost lansate cartile „Ora inchiderii” – autor Vasile Igna si „Cimitirul copiilor”- autor Nicolae Goja.

Doua vernisaje au avut loc in holul mare al Palatului Administrativ Baia Mare: Fotoetnografica – al artistului Felician Sateanu, cu o tematica dedicata costumului traditional si o a doua cuprinzand lucrari ale documentaristului Stefan Jäger din Jimbolia. Daca prima expozitie cuprinde fotografii cu costume populare din Maramures, adunate in timp de unul dintre cei mai pasionati artisti fotografi, a doua expozitie acopera segmentul de multiculturalism al Zilelor Maramuresului, prezentand aspecte din viata etnicilor svabi.

Evenimentul este organizat de Consiliul Judetean Maramures, prin Centrul Judetean de Conservare si Valorificare a Traditiei si Creatiei Populare Maramures.

Foto: cjmaramures.ro

ZiarMM

zilele maramuresului 2

zilele maramuresului 3

zilele maramuresului 4

zilele maramuresului 5

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2