Salonul auto de la Detroit ajunge la momentul autovehiculului autonom

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

sofer-volanPrincipalii actori ai industriei auto se reunesc de luni, la Detroit, pentru a confirma sosirea autovehiculului autonom, pe fondul presiunii exercitate de presedintele ales Donald Trump care vrea sa determine constructorii americani de automobile sa repatrieze productia pe teritoriul Statelor Unite, scrie AFP, informeaza AGERPRES.

Aceasta a 29-a editie a celebrului salon auto, care se desfasoara in capitala industriei americane de automobile, ofera intaietate noilor tehnologii, primordiale pentru dezvoltarea automobilului de maine.

Google, care lucreaza din 2009 la proiectul masinii autonome, prin intermediul filialei sale Waymo, a dat duminica ”lovitura de incepere” oficiala a acestui mare spectacol ale carui porti se vor deschide pentru publicul larg la 14 ianuarie, dupa cele cinci zile dedicate presei si profesionistilor domeniului.

In timp ce se pregateste pentru viitor, industria auto trebuie sa ramana atenta si la prezent, in contextul sosirii la 20 ianuarie a unui nou locatar la Casa Alba a carui deviza este “Fabricat in America”.

Masinile autonome, care sunt pline de tehnologii moderne si necesita prin urmare mana de lucru de inalta calificare, reprezinta o sursa de noi locuri de munca in SUA, vor puncta la Detroit liderii acestui sector al economiei americane.
Peste 300 de expozanti sunt asteptati la salon, dintre care un numar mare de start-up-uri in domeniul auto care vin sa isi promoveze descoperirile in ce priveste tehnologiile conectate si autonome care ar putea facilita un condus mai sigur.

In schimb sunt prevazute mai putine noutati in ce priveste autoturismele clasice. Fiat Chrysler va straluci prin absenta, in timp ce Volkswagen, in incercarea de a intoarce foaia scandalului privind motorul diesel, va prezenta un concept-car al gamei sale electrice si autonome.

Chevrolet va dezvalui un SUV mare (Chevrolet Traverse), in timp ce BMW, lasata in urma de modelele foarte tehnologizate ale Lexus si Mercedes-Benz in SUA, va prezenta SUV-ul compact BMW X2 si noua serie 5.

Marii constructori vor discuta pe larg despre autovehiculul autonom, precum General Motors si Toyota care au rezervat spatii dedicate acestei teme.

“In ultimul an cursa s-a accelerat intre producatorii de automobile si gigantii din Silicon Valley pentru a fi primii in aceasta piata”, sustine Karl Brauer, analist la Kelley Blue Book.

“Tehnologia autonoma se afla la stadiul hands off (fara maini pe volan) si se apropie de etapa eyes off (cu ochii inchisi, fara niciun fel de interventie umana)”, afirma si Brian Fitzgerald, analist la Jefferies.

Situatiile studiate de catre dezvoltatori sunt din ce in ce mai complexe si incearca sa raspunda unor chestiuni etice foarte dificile, conform celor doi experti. Spre exemplu, ce va face masina daca va trebui sa aleaga intre viata unui pasager si cea a unui pieton care traverseaza strada pe neasteptate? Una din cele mai asteptate prelegeri pe marginea acestei teme va fi cea a sefului grupului Renault-Nissan, Carlos Ghosn.

Salonul auto de la Detroit (NAIAS) are portile deschise pana la 22 ianuarie. La editia din 2016 a salonului, au fost prezentate 61 de modele, iar unele dintre acestea erau lansari pe plan mondial.

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *