Salvamont România: 653 persoane salvate în luna august; cinci au murit pe munte

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Salvamontiştii au intervenit, în luna august, în 464 de acţiuni de salvare şi de acordare a primului ajutor medical, fiind salvate 653 de persoane, informează AGERPRES.

“Salvamontiştii au fost solicitaţi să intervină în 464 acţiuni de salvare şi de acordare a primului ajutor medical, acţiuni în care au fost salvate 653 de persoane. Dintre acestea, 191 de persoane accidentate au fost predate serviciilor SMURD sau de Ambulanţă, iar 14 persoane elicopterelor de salvare SMURD-IGAV. Din păcate, cinci persoane au decedat pe munte, sarcina salvamontiştilor reducându-se la recuperarea acestora şi transportul pentru predarea la serviciile IML”, se arată într-o postare a Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani din România (ANSMR).

Prin Dispeceratul Naţional Salvamont-Vodafone au fost primite, direct, 362 de apeluri prin care se anunţau accidente montane, restul apelurilor de urgenţă fiind primite şi preluate direct prin Serviciul Unic de Urgenţă 112 sau prin dispeceratele locale ale echipelor salvamont.

De asemenea, în cursul lunii august, s-au primit 1.906 de apeluri prin se solicitau informaţii despre zona montană. Dintre acestea, 1.364 de apeluri au fost înregistrate la Dispeceratul National Salvamont-Vodafone, restul au fost adresate direct structurilor salvamont locale sau judeţene.

“Structurile Salvamont au avut un grad de răspuns de 100% la solicitările specifice domeniului de activitate, doar cu resursele proprii, acest lucru confirmând că acestea sunt organizate corespunzător, îşi dimensionează corect, îşi dezvoltă permanent resursele umane şi materiale şi în activitatea derulată nu au solicitat şi au demonstrat că nu au nevoie de alte resurse, exceptând cele de preluare pentru transport al accidentaţilor către unităţile medicale, ambulanţe SAJ, SMURD, respectiv elicoptere IGAV-SMURD, resurse care au fost asigurate corespunzător în baza relaţiei de coordonare operativă existentă cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului de Interne”, arată sursa citată.

Potrivit ANSMR, luna august a fost o perioadă cu activitate turistică intensă, fapt ce a impus asigurarea de asistenţă de salvare montană la un nivel ridicat. Zilnic, circa 700 de salvamontişti s-au aflat la datorie în zonele montane cu afluenţă turistică mare, în zonele de practicare intensivă a sporturilor montane, în punctele medicale şi de intervenţie din circa 110 de posturi şi baze salvamont.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1