SĂNĂTATE PUBLICĂ MARAMUREȘ- Despre sex cu tinerii din ziua de azi. Ce trebuie să știe

Tinerii din Maramureș trebuie să manifeste un comportament sexual responsabil. O spun oficialii Direcției de Sănătate Publică Maramureș, care subliniază că viața sexuală trebuie începută ceva mai tarziu și nu înainte de a te informa cu privire la riscurile la care te expui dacă faci sex neprotejat. Sunt doar o parte din măsurile care pot fi luate pentru ca tinerele să nu se trezească cu sarcini nedorite.

Direcţia de Sănătate PublicăMaramureș a anunțat că organizează, în cadrul Programului național de evaluare și promovare a sănătății și educație pentru sănătate al Ministerului Sănătății, pe toată durata lunii februarie 2023, campania cu tema sănătatea reproducerii și sloganul „Protejează-ți sănătatea! Sănătatea reproducerii – dreptul și responsabilitatea ta!”

„La nivel județean se vor organiza evenimente de informare despre problematica sănătății reproducerii având drept scop împuternicirea tinerilor de a lua decizii informate în ceea ce privește propria sănătate reproductivă. Pentru ca toți tinerii să aibă șansa de a trăi o viață lungă și sănătoasă este nevoie ca deciziile pe care ei le iau în ceea ce privește sănătatea reproducerii să fie corecte.

Campania urmărește să crească nivelul de informare despre utilizarea unor surse de informație corecte, a serviciilor de planificare familială și a metodelor contraceptive pentru a evita ca tinerele să devină victimele unei sarcini nedorite și a consecințelor negative pe care le poate avea sarcina în perioada adolescenței, dar și despre protejarea față de infecțiile transmisibile pe cale sexuală.

Chiar dacă fenomenul sarcinii în rândul adolescentelor are tendința de a scădea la nivel european, în România această tendință este mai puțin accentuată. În plus, aproximativ 44% dintre copiii din mame cu vârste mai mici de 15 ani și 19% dintre cei provenind din mame cu vârste între 15-19 ani, născuți în statele membre UE au fost înregistrați în România. Unul din 2 născuți vii la adolescente 10-14 ani din UE se regăsește în România, respectiv unul din 5 născuți vii la adolescente 15-19 ani din UE se regăsește în România”, precizează Direcția de Sănătate Publică a județului.

Conform sursei citate, sarcinile la adolescente sunt însoțite de probleme atât pentru mamă, cât și pentru făt: „În condițiile în care aparatul genital al mamei nu este pe deplin maturizat, riscul de eclampsie, endometrită puerperală și infecții sistemice este mai mare față de mamele cu vârsta cuprinsă între 20 și 24 de ani. În plus, nou născuții provenind din mame cu vârste mai mici de 20 de ani se confruntă cu riscuri mai mari de afecțiuni neonatale severe, greutate mică la naștere și naștere prematură”.

„A da naștere la o vârstă fragedă, pe lângă posibilele complicații pe timpul sarcinii, implică probleme majore pentru mamă precum: abandonul școlar cauzat de sarcină și nașterea copilului, imposibilitatea de a îngriji bebelușul, probleme economice, etc. Printre strategiile care s-au dovedit eficiente pentru reducerea fenomenului sarcinilor la adolescente se numără amânarea debutului vieții sexuale, decizia de a începe viața sexuală în urma unei corecte informări, educația privind metodelor de prevenție și utilizarea metodelor contraceptive adecvate”, concluzionează DSP Maramureș.

Dragoș HOJDA

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu