Saptamana decisiva: Soarta OUG 13 si OUG 14 ramane incerta

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Incepe o saptamana de foc in privinta controversatelor ordonante care vizeaza Codul Penal. Ordonanta 14, cea care abroga textul legislativ care a scos in strada sute de mii de oameni urmeaza sa primeasca votul final al deputatilor. Soarta Ordonantei 13 ramane, insa, incerta.

Presedintele PSD Liviu Dragnea spune ca ea va fi respinsa, ca sa nu mai existe niciun dubiu. Unii lideri ai PSD insista insa ca celebra ordonanta ar trebui sa devina lege, anunta Digi24.

Majoritatea PSD- ALDE a decis sa adopte rapid ordonanta de urgenta 14, cea care abroga prevederile controversate din ordonanta 13. Luni, deputatii juristi vor da un vot urmand ca marti, actul normativ sa ajunga in plen. Odata cu promulgarea de catre presedinte, ordonanta de abrogare devine litera de lege.

„Am vazut inclusiv declaraţiile celor doi presedinti, si de la Senat si de la Camera in care isi doresc sa clarifice cat se poate de repede, si la Senat – si aici a fost si adoptata Ordonanta de Urgenta 14, cea de abrogare. Imi doresc o dezbatere, larga, transparenta, care sa implice nu doar partidele politice, ci si institutiile din acest domeniu, care sa implice ong-urile”, a explicat premierul Sorin Grindeanu.

Cand vine vorba de respingerea definitiva, prin lege, a controversatei Ordonante 13, insa, parlamentarii au pareri impartite.

Consensul este ca ordonanta 14 sa fie aprobata si clarificata situatia ordonantei 13, in sensul ca ei i-au incetat efectele juridice. Parlamentul poate sa legifereze orice, dar nu poate legifera neantul, nu poate legifera o ordonanta care este abrogata”, a spus Eugen Nicolicea, presedintele Comisiei Juridice din Camera Deputatilor.

„Parlamentul a mai respins ordonante care fusesera intre timp aprobate la Codul Fiscal. Daca exista cu adevarat vointa politica sa curmam aceste discutii, atunci asta este solutia, cat mai rapid aprobata OUG 14 si respinsa OUG 13”, a spus Catalin Predoiu.

Dupa ce a apreciat ca disputele din jurul ordonantei 13, odata abrogata, sunt „discutii despre nimic”, presedintele PSD Liviu Dragnea le-a cerut, public, colegilor sai, sa elimine orice suspiciune:

„Au fost opinii ca nu ar mai trebui sa se dezbata in Parlament, pentru ca deja este abrogata. Vom vota legea de respingere a OUG 13 pentru a nu mai ramane loc de nicio interpretare”, le-a transmis Liviu Dragnea colegilor sai din Parlament.

Senatorii juristi sunt asteptati sa dea un vot, luni, asupra Ordonantei 13.

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2