Saptamana Europeana a Vaccinarii in Maramures

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Directia de Sanatate Publica a Judetului  Maramures celebreaza in perioada 24 – 30 aprilie 2017, Saptamana Europeana a Vaccinarii.

Saptamana Europeana a Vaccinarii (SEV) este o initiativa regionala condusa si coordonata de Biroul Regional pentru Europa al OMS si implementata de Statele Membre ale Regiunii europene.

Scopul SEV 2017 este de a creste gradul de constientizare al populatiei in privinta importantei vaccinarii si de a creste acoperirea vaccinala; accentul este pus pe activitatile destinate populatiilor vulnerabile.

Tema globala a campaniei din anul 2017 este ”Vaccinurile sunt benefice”. Prin mesajul ”Vaccinarea protejeaza sanatatea in fiecare etapa a vietii”, Campania SEVS 2017 isi propune sensibilizarea populatiei in privinta importantei imunizarii pe tot parcursul vietii si asupra necesitatii imperative de creare si sustinere a unei imunitati de grup in toate comunitatile.

O acoperire vaccinala crescuta in toate grupurile de populatie este esentiala si va oferi si o imunitate a comunitatii pentru indivizii susceptibili.

Punerea in aplicare pe scara larga a programelor de vaccinare in ultimii 30 de ani, a condus la o reducere importanta a cazurilor de boala si a deceselor prin boli care pot fi prevenite prin vaccinare.

Regiunea Europeana a OMS a fost certificata “ fara poliomielita” in anul 2002, iar cazurile de rujeola din regiune au fost reduse cu mai mult de 90% intre anii 1993 si 2007. Cu toate acestea, aproape 650.000 din cei 10,7 milioane de sugari nascuti in fiecare an in Europa, nu primesc seria completa de trei doze a de vaccin impotriva difteriei, tetanosului si tusei convulsive, pana la varsta de un an.

Factorii de decizie politica trebuie sa inteleaga importanta vaccinarii pe tot parcursul vietii si necesitatea de a asigura vaccinuri pentru persoanele de toate varstele. Sprijinul politic puternic pentru vaccinare trebuie mentinut, altfel Europa risca reaparitia bolilor foarte contagioase care duc la imbolnaviri, dizabilitati si decese, care vor pune o povara considerabila asupra sistemelor de sanatate.

Epidemiile recente subliniaza responsabilitatea regionala care este, de fapt, a noastra, a tuturor, de a mentine sub control bolile care pot fi prevenite prin vaccinare.

In prezent, Romania se confrunta cu o epidemie de rujeola. In perioada 2016-2017, au fost confirmate 3446 de cazuri de rujeola. S-au inregistrat cazuri de rujeola in 37 judete, cele mai multe cazuri in judetele: Caras-Severin (728), Timis (711), Arad (640), Mures (321), Dolj (175), Bistrita Nasaud (129), Cluj (90). 3317 din cazurile confirmate au fost persoane nevaccinate, 89 au fost persoane vaccinate cu o doza de vaccin RRO, 33 au fost persoane vaccinate cu doua doze de vaccin RRO, iar 7 cazuri cu status vaccinal necunoscut. S-au inregistrat 17 decese (5 in judetul Arad, 4 in judetul Timis, 3 in judetul Dolj, 3 in judetul Caras-Severin, 1 in judetul Satu Mare si 1 deces in Bucuresti).

Ca masura de limitare a extinderii epidemiei de rujeola, la nivel national a fost organizata o campanie suplimentara de vaccinare cu RRO a copiilor nevaccinati si incomplet vaccinati. Campania de vaccinare continua. Este necesara o acoperire vaccinala de 95% pentru prima si a doua doza de vaccin RRO, pentru atingerea nivelului de imunitate a populatiei necesar pentru a intrerupe transmiterea endemica.

In perioada 24 – 30 aprilie, in tara noastra, sub sloganul „Prevenire. Protectie. Vaccinare.”, se vor derula activitati de informare si implicare a publicului tinta, si de abordare a provocarilor legate de vaccinare, precum si organizarea de puncte si sesiuni de vaccinare accesibile comunitatilor cu risc.

In Romania, Campania pentru celebrarea SEV este coordonata de Ministerul Sanatatii prin Institutul National de Sanatate Publica si implementata local de Directiile de Sanatate Publica judetene si cea a municipiului Bucuresti.

 

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2