Saptamana Europeana a Vaccinarii: Vezi cabinetul de vaccinologie din Baia Mare

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Saptamana Europeana a Vaccinarii (SEV) este o initiativa regionala condusa si coordonata de Biroul Regional pentru Europa a Organizatiei Mondiale a Sanatatii si implementata de Statele Membre ale Regiunii europene.

Spitalul de Boli Infectioase si Psihiatrie Baia Mare prin Sectia de Boli Infectioase si cabinetul de Vaccinologie se alatura acestui demers prin actiuni de constientizare in randul populatiei vulnerabile in privinta importantei imunizarii pe tot parcursul vietii.

Intr-un comunicat de presa, managerul spitalului de Boli Infectioase si Psihiatrie din Baia Mare, Mircea Ciocan, transmite urmatoarele:

Vaccinarea

Vaccinarea este o metoda de imunizare activa, profilactica, impotriva unor boli, prin inocularea unui vaccin.

Vaccinurile sunt preparate biologice dotate cu proprietati antigenice, care declanseaza aparitia raspunsului imun la organismele supuse vaccinarii.

Protectia imunologica se instaleaza dupa interval de timp variabil de la inoculare (saptamani, luni), in functie de vaccin, si este de lunga durata (ani, pe tot parcursul vietii adeseori).

Vaccinarea si termenul de vaccin au fost introduse in medicina de medicul generalist englez Edward Jenner, in anul 1796, cu ocazia descoperirii primului vaccin, impotriva variolei.

Vaccinarea previne intre doua si trei milioane de decese in fiecare an. Se estimeaza ca,in fiecare an, in Europa, 32.000 de copii mor inca din cauza bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare.

Fara vaccinuri, eradicarea globala a variolei si eliminarea poliomielitei si a rujeolei in multe zone ale lumii ar fi fost imposibile. Vaccinuri noi si imbunatatite sunt disponibile in prezent, nu doar pentru a proteja copiii, ci si adolescentii si adultii.

Cu toate acestea, unul din cinci copii si multi adulti, nu sunt vaccinati corespunzator, aceasta datorandu-se lipsei  cunostintelor privind vaccinarea  si beneficiile oferite de aceasta.

Neprezentarea este principalul motiv pentru nevaccinare, in special in mediul rural, in timp ce refuzul este mai frecvent in mediul urban. Fata de varsta de 12 luni, numarul de copii nevaccinati corespunzator varstei (la 24 luni)!a scazut cu 91% in 2012 si cu 87,2% in 2013.

In 2012 au fost vaccinati, conform calendarului, 1.422.752 copii si s-au administrat 1.434.206 doze de vaccin.

Vaccinoprofilaxia se poate realiza:

in cadru organizat, prin campanii de vaccinare inscrise in programele obligatorii de imunizare

in situatia declansarii unor focare infecto – contagioase ale caror boli beneficiaza de un vaccin corespunzator

optional, pentru profilaxia bolilor pentru care exista vaccin specific, dar care nu este inclus in programele obligatorii de imunizare si vaccinarea persoanelor care circula in zone endemice.

Conform Ord.M.S. nr. 532/17.04.2013, in Romania exista urmatorul calendar de vaccinare (vaccinarea obligatorie).

VARSTA RECOMANDATATIPUL DE VACCINARECOMENTARII
Primele 24 de ore  ,2 – 7 zileHep B.  BCG
2 luniDTPa-VPI-Hib-Hep B, Pneumo conjugat*
4 luniDTPa-VPI-Hib, Pneumo conjugat*
6 luniDTPa-VPI-Hib-Hep B
12 luniDTPa-VPI-Hib, RRO
14 luniPneumo conjugat
7 ani (cls. I-a)RRO
14 ani (cls. a-VIII-a)dT

Vaccinari optionale

Sunt vaccinari pentru profilaxia bolilor pentru care exista vaccin specific, dar care nu este inclus in programele obligatorii de imunizare. Se efectueaza in completarea vaccinarilor obligatorii, costul fiind suportat de cel vaccinat. Exista variatii de la o tara la alta: unele vaccinari, care sunt obligatorii in unele tari, pot fi optionale in alte tari. Un exemplu este vaccinarea impotriva Haemophilus Influenzae de tip B, care este obligatorie la copii in majoritatea tarilor din Uniunea Europeana, dar face parte din categoria vaccinarilor optionale in Romania.

– Vaccinare antivariceloasa

– Vaccinare antihepatitica A

– Vaccinare antigripala

– Vaccinare antipneumococica

– Vaccinare antimeningococica

 Rabia

Virusul rabic ramane endemic in randul animalelor domestice si salbatice  in tari ca Bosnia-Herzegovina, Croatia, Lituania, Polonia, Romania, Serbia si Turcia. De asemenea, in iunie 2012, OMS a recomandat vaccinarea antirabica a turistilor care urmeaza sa viziteze India.

Pentru prevenirea imbolnavirilor Spitalul de Boli Infectioase si Psihiatrie Baia Mare are in structura  sa CABINETUL DE VACCINOLOGIE unde se vaccineaza  si se  elibereaza Certificatul international de vaccinare persoanelor care circula in diferite scopuri in tarile unde anumite boli infectioase se manifesta endemic si care se adreseaza serviciului nostru.

Anterior unei calatorii in zone endemice, se recomanda vaccinarea pentru diferite boli care beneficiaza de preventie specifica – vaccinarea antihepatita A, antihepatita B, antitifoidica, antirabica, antimeningococica, antiholerica, antifebra galbena, antiencefalita de capuse, antiencefalita japoneza, profilaxia malariei;

Deasemenea se efectueaza rapelurile cu dT  din 10 in 10 ani, pentru improspatarea titrului de anticorpi, dar si pentru reducerea surselor de germeni in randul adolescentilor si adultilor care vin in contact cu sugari/copii mici (parinti, membri de familie, personal medical, personal de ingrijire).

Acest cabinet de vaccinologie deserveste atat populatia judetului Maramures cat si populatia judetelor limitrofe, fiind de importanta regionala.

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2