Saptamana mondiala a alaptarii, sarbatorita si la Spitalul Judetean de Urgenta din Baia Mare

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Saptamana mondiala a alaptarii este celebrata, anual, intre 1 si 7 august, pentru a incuraja alaptarea si pentru a imbunatati sanatatea bebelusilor din intreaga lume.

Cadrele medicale din Spitalul Judetean de Urgenta „Dr. Constantin Opris” Baia Mare incurajeaza mamele sa isi hraneasca bebelusii la san. Pentru a veni in sprijinul acestora, in fiecare zi de marti si vineri, proaspetele mamici internate in cadrul unitatii medicale vor beneficia de sesiuni de consiliere in alaptare, se arata intr-un comunicat al unitatii medicale.

“Aproape fiecare mama are suficient lapte, daca procesul de alaptare este sustinut de la inceput. Alaptarea este un proces hormonal si mecanic, in care copilul are principalul rol. De fiecare data cand suge, organismul mamei secreta prolactina si ocitocina care favorizeaza producerea laptelui, respectiv scoaterea acestuia din canalele sanilor.

Este important ca fiecare mama sa beneficieze de sprijin si consiliere pentru ca procesul sa se realizeze corect“, explica directorul medical interimar al spitalului, dr. Margareta Pirvanoiu, medic primar pediatrie si neonatologie.
Specialistii din cadrul unitatii medicale amintesc si care sunt beneficiile alaptarii, atat pentru copil, cat si pentru mama.

In ceea ce priveste copilul, dr. Margareta Pirvanoiu a precizat ca “laptele matern il protejeaza de infectii, prin imunoglobulinele si enzimele pe care le contine, reduce riscul diabetului zaharat de tip I si II, riscul obezitatii, al hiperocolesterolemiei, enterocolitei necrozante, retinopatiei, reduce riscul alergic si al astmului bronsic, precum si riscul sindromului de moarte subita a bebelusului. In plus, laptele matern este mereu la temperatura optima, steril si nu necesita nicio resursa financiara pentru familie. Nu in ultimul rand, alaptarea stimuleaza dezvoltarea creierului si asigura o dezvoltare emotionala armonioasa a copilului”.

Specialistii mai sustin ca mama care alapteaza revine la greutatea dinaintea sarcinii mai repede.

In cazul femeilor cu diabet de tip I, studiile au aratat ca, in timpul alaptarii, prin conversia continua a glucozei in galactoza si lactoza, cantitatea de insulina necesara poate sa fie scazuta cu 27%. Exista o legatura demonstrata de multe studii intre alaptare si descresterea riscului de cancer ovarian si de san. Riscul scade, cu cat perioada de alaptare pe parcursul vietii este mai lunga.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2