Sapte din zece romani si-au pierdut cel putin o data informatiile personale din telefon

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Aproape 66% dintre romani si-au pierdut cel putin o data contactele, informatiile esentiale sau pozele din telefon, arata datele unui studiu de specialitate, dat marti publicitatii, informeaza AGERPRES.

Peste jumatate (61%) din pierderile de informatii au fost cauzate de posesorii telefoanelor sau de defectarea dispozitivelor. La polul opus, cel mai improbabil mod prin care aceste informatii se pierd este in urma infectarii telefonului cu un virus (4%). Chiar si asa, jumatate (50%) dintre respondenti au spus ca si-au instalat un antivirus/mobile security in telefon.

De asemenea, 41% dintre cei care au completat chestionarul Huawei Romania au declarat ca cel putin o data in viata si-au pierdut sau le-a fost furat telefonul, pierzand astfel accesul temporar sau permanent la datele personale.

In plus, sondajul arata ca tinerii sub 25 de ani (generatia Z) au sanse de aproape doua ori mai mari (30,74%) sa isi piarda telefonul fata de cineva care are peste 35 de ani (18,71%), respectiv din generatia X.

“Totusi, sondajul scoate la iveala ca multi romani au invatat din experientele neplacute prin care au trecut si isi protejeaza informatiile personale. 73,68% dintre cei chestionati au spus ca fac backup pozelor, contactelor si datelor pe care le au in telefoane. Cei mai familiarizati cu acest proces sunt tinerii sub 25 de ani. Trei din cinci tineri (80,94%) au declarat ca fac frecvent backup, fata de 66,32% in cazul generatiei X. De asemenea, studiul arata ca posesorii de flagship-uri (peste 3.000 de lei) sunt mai interesati sa faca backup (85,31%), fata de cei care au telefoane care costa sub 1.000 de lei (62,42%)”, spun realizatorii studiului.

Potrivit cercetarii, cand vine vorba de securizarea telefonului, trei sferturi (75%) dintre romani aleg sa limiteze accesul persoanelor straine la telefonul lor, cea mai populara metoda fiind cea pe baza de amprenta (54%). Restul metodelor de securitate folosite variaza in functie de varsta posesorului: generatia X prefera parolele (13,15%), generatia Z PIN-ul format din 4 cifre (9,92%), in vreme ce millennials (26-34 de ani) aleg sa isi deblocheze telefonul cu ajutorul recunoasterii faciale (8,28%).

In ceea ce priveste telefoanele pe care romanii le prefera, datele Huawei Romania arata ca sunt de doua ori mai multe sanse sa vezi un telefon de ultima generatie in mana unui barbat (10,8%), decat in mana unei femei (5,57%). In plus, generatia care apreciaza cel mai mult flagship-urile sunt millennials – 12,26% dintre ei au un flagship, fata de 7% cat au in medie generatiile X si Z.

Sondajul mai arata ca 66% dintre romani obisnuiesc sa-si foloseasca telefonul personal in interes de serviciu. Dintre acestia, un sfert (24,09%) nu folosesc nicio metoda de a limita accesul persoanelor necunoscute la telefonul lor, astfel ca, in eventualitatea unui furt sau pierdere, dispozitivul poate deveni un risc de securitate pentru firma unde lucreaza.

La chestionarul realizat online de Huawei Romania, in perioada 14-23 noiembrie, au raspuns 12.381 de persoane active pe retelele sociale, posesoare de diferite branduri de telefoane.

Datele au fost colectate printr-un chestionar online realizat de Huawei Romania, la care au raspuns peste 12.000 de internauti, in cadrul unei initiative care urmareste sa sporeasca gradul de constientizare a importantei securizarii datelor.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1