Sarbatori insufletite de Pasti in Maramures

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Aici, in coltul nostru de rai, in Maramures, traditia face ca de sarbatori timpul sa stea in loc. Departe de goana nebuna din oras, satele din Maramures inca pastreaza obiceiurile in liniste. La parinti sau bunici la tara, pregatirile incep inca din Saptamana Mare.

Se scutura toata casa, chiar si ultimul pres, iar mai apoi batranii numara zilele pana cand copiii plecati prin strainatate ajung… sau nu ajung. In curtea lor miroase a iarba taiata si a copaci infloriti. Daca vezi pomii proaspat varuiti, e clar pentru tot satul ca vine Pastele. In fapt, nu pentru sarbatoarea in sine sunt toate pregatirile acestea, ci pentru copiii mari de la orase.

Cand ajungi in Maramures, te intorci in timp, intr-o lume veche unde obceiurile au loc de cinste. Pasind pe ulitele satelor maramuresene ai sanse mari sa uiti cine esti si cine ai fost. Cocosul se plimba agale, cainii te privesc ca si cum n-ai fi, iar oamenii emana doar bucurie. Calatorind in zona Lapusului, in prag de Sintele Pasti nu vezi picior de satean fara haine noi, iar in duminica Invierii crestinii merg la biserica, iau lumina si o duc la cimitir, unde-si pomenesc mortii din familie, dar si acasa, pentru a avea lumina intreg anul.

In duminica Invierii, dis de dimineata, se pune apa rece intr-un ibric, un ou rosu, un ban de argint si se spala cu aceasta apa pe fata pentru a fi rosii in obraji ca oul. Acest obicei aduce mult belsug. Tot in zona Lapusului, copii cu varsta pana la 9 ani merg la prieteni si la vecini sa le vesteasca Invierea Domnului. Potrivit traditiei pastrate cu sfintenie, de Pasti, pragul casei trebuie musai trecut de un baiat, pentru ca in acea gospodarie sa nu fie discordie tot restul anului.

Uratorii sunt primiti de gazda cu oua rosii. De asemenea, povestile din batrani ne spun ca ouale se ciocnesc in prima zi numai „cap cu cap”, in a doua zi, „cap cu dos”, iar in a treia zi „dos cu dos. Vrei sa afli daca te casatoresti? O vizita pe taramul linistii din Maramures iti poate oferi raspunsul. Se spune ca este bine sa manance toata familia din primul ou ciocnit pentru a fi mereu impreuna. Oul trebuie spart, curatat si impartit de catre capul familiei.

Se mai spune ca cei care ciocnesc oua in ziua de Paste se vor intalni pe lumea cealalta, iar daca daca oul pe care il ciocniti are doua galbenusuri, e semn ca va veti casatori curand. Copiii nascuti in prima zi de Paste au noroc toata viata. Iz de cozonaci, pasca, oua rosii, liniste… de aici rasuna credinta Sfintelor Pasti din Maramures.

Bianca VLASAN

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

1 Comment

  1. pop

    De Paste si de Crăciun se trezesc si politicienii,ca in rest nu fac mai nimic.Toti vor sa para alături de cetateni,de parca noi suntem asa de prosti ca nu vedem ca rezultatele lor sunt nesemnificative.Multa ipocrizie si falsitate.Pai daca le pasa,ar fi cazul sa miste lucrurile,economie,curatenie,dezvoltare,etc.

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole