Sarbatori Pascale: Traditii in Vinerea Mare

Reclame home 1
Reclame home 1

rastignire vinerea mareVinerea Mare, ultima vineri din Postul Pastelui, se mai numeste si Vinerea Patimilor (ziua patimilor si rastignirii lui Iisus) sau Vinerea Seaca, pentru ca e zi de post negru – nu se mananca si nu se bea decat apa toata ziua, transmite AGERPRES.

Fiind ziua in care Iisus a fost rastignit pe cruce, in aceasta zi nu se ara, nu se seamana si nu se sadesc pomi, intrucat nu vor rodi. Femeile nu au voie sa coaca, sa coasa, sa teasa, sa spele rufe sau sa toarca. Exista credinta ca daca cineva se incumeta a coace in aceasta zi face mare pacat, iar coptura nu este mancata nici macar de pesti.

Cine face vreun rau semenului sau in aceasta zi se spune ca va fi pedepsit inzecit pentru fapta sa. In unele zone ale tarii se afuma cu tamaie pomii si casele pentru a le feri de animale salbatice, de trasnete, boli si daunatori. De asemenea, exista traditia ca daca ploua va fi un an imbelsugat, iar daca nu, va fi mare saracie tot anul.

Oamenii din popor cred ca postul negru este bun pentru ”secarea” gusii si vindecarea bolilor de piele (Bucovina, Moldova, Transilvania), ca il va feri pe cel care posteste de toate bolile si il va face sa fie sanatos tot restul anului.

Integral pe AGERPRES

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole