Sase consecinte concrete ale poluarii aerului asupra sanatatii

home camp2
home camp2
home camp2

Bronsite acute si cronice, crize de astm, boli cardiovasculare, alergii la polen, cancere pulmonare si ale cailor respiratorii si afectiuni ale aparatului reproducator se numara printre consecintele concrete pe care poluarea aerului le genereaza asupra sanatatii oamenilor, potrivit unui studiu publicat joi in Franta, informeaza cnewsmatin.fr, transmite AGERPRES.

Nivelurile maxime de poluare inregistrate la Paris si in alte mari aglomeratii urbane, devenite din ce in ce mai frecvente, au repercusiuni importante asupra sanatatii publice. Indiferent daca este analizata pe termen scurt sau pe termen lung, absorbtia de particule fine, prezente in aerul respirabil, este deosebit de nefasta.

La nivel mondial, se estimeaza ca 1,3 milioane de persoane mor in fiecare an din cauza poluarii aerului. In Franta, aceasta cifra a fost estimata la cel putin 48.000 de victime de catre expertii agentiei Sante Publique France, care precizeaza ca numarul deceselor este “probabil mai mare”. Particulele fine determina, de asemenea, cel putin 9% din mortalitatea nationala.

“Acest fapt corespunde unei reduceri a sperantei de viata cu doi ani pentru persoanele care au in prezent varsta de 30 de ani”, au explicat reprezentantii aceleiasi agentii. Activitatile umane (industrie, agricultura, transporturi, incalzitul public) reprezinta principala sursa de poluare a aerului.

Aceeasi agentie, care se adreseaza celor 60 de milioane de consumatori din Franta, a tras un semnal de alarma in ceea ce priveste 46 de produse de uz menajer, considerate o sursa de “poluare majora a aerului din interiorul” locuintelor, conform unui studiu publicat joi.

Anumite categorii ale populatiei sunt mai vulnerabile decat altele. Asa cum precizeaza OMS, “efectele cele mai grave asupra sanatatii sunt observate la persoanele deja bolnave. In plus, populatiile mai vulnerabile, precum copiii, persoanele in varsta si familiile cu venituri mici, care au un acces limitat la ingrijirile medicale, sunt mai sensibile la efectele negative generate de expunerea la poluarea aerului”.

Bronsitele acute si cronice

Poluantii atmosferici au ca efect fragilizarea bronhiilor, care devin astfel mai expuse la virusuri si bacterii – care provoaca bronsite acute si cronice. Se estimeaza ca 950.000 de cazuri de bronsite acute sunt provocate de poluarea aerului, care cauzeaza si 134.000 de cazuri de bronsite cronice in fiecare an.

Bronsitele cronice pot sa degenereze in bronhopneumopatii cronice obstructive. Aceasta este o afectiune permanenta si nereversibila. Intre 10% si 15% din totalul acestor cazuri sunt asociate cu poluarea aerului.

Crize de astm

Astmul constituie principala afectiune declansata sau agravata de poluarea aerului. Se estimeaza ca intre 10% si 35% din cazurile de astm identificate in fiecare an sunt asociate cu acest tip de poluare.

Boli cardiovasculare

Poluarea este un factor care poate sa declanseze accidente vasculare cerebrale (AVC), infarcte miocardice si angine pectorale.

Alergii la polen

Particulele fine prezente in aer contribuie la situatia in care moleculele de polen elibereaza proteine care se fac vinovate de aparitia mai usoara a alergiilor si permit proteinelor din anumite tipuri de polen – precum cel de mesteacan, de exemplu – sa patrunda mai usor in caile respiratorii secundare, fapt care poate sa provoace crize alergice.

Cancere pulmonare si ale cailor respiratorii

Este dificil de estimat cu precizie numarul de cancere asociate poluarii, intrucat cauzele cancerului sunt, prin definitie, dificil de identificat. Totusi, specialistii sunt de parere ca poluarea reprezinta un factor care poate sa provoace acest tip de boala.

Afectiuni ale sistemului reproducator

Poluarea atmosferica este considerata vinovata de scaderea fertilitatii masculine, de cresterea numarului de nasteri premature si a cazurilor de mortalitate intrauterina.

Print Friendly, PDF & Email
home camp 1
home camp 1
home camp 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *