septembrie 19, 2021

Sat pentru un om. Povestea celui mai straniu sat din Romania

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

foto-alun-bunPovestea satului Alun a facut inconjurul lumii. Situat in judetul Hunedoara este unul dintre cele mai ciudate locuri din Romania. In prezent, doar un singur locuitor isi mai duce veacul prin satul intins pe un drum de marmura de circa 10 km in care mai exista si o manastire. Insa, drumul de marmura se opreşte in padure, unde este continuat de unul forestier, aproape impracticabil cu maşina in ultimii ani.

In satul Alun, din Ţinutul Padurenilor, locuiau in urma cu aproape jumatate de secol peste 100 de familii. Ultima casa, cu numarul 104, a fost construita in anii ’60, in apropierea carierei de marmura de la marginea Alunului.

De atunci, din „satul inmarmurit“, cum ii spun localnicii din aşezarile invecinate, au inceput oamenii sa migreze, iar in prezent, doar un singur locuitor isi mai duce veacul in Alun.

Satul care moare are o vechime de peste 300 de ani. Biserica de marmura care dainuieste aici este unicat in tara si a doua din Europa. In sat mai este o biserica din lemn, declarata monument istoric si veche de aproape 300 de ani.

Acesta este povestea Alunului, satul din Tinutul Padurenilor despre care se spune ca este construit din marmura. Un loc din care padurenii au fost nevoiti plece cu sufletul strans si sa-si abandoneze casele pentru a-si cauta un destin mai fericit, conditionat insa de agitatia oraselor.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2