Satele Unite ale Maramuresului, un concept pe cale de concretizare (FOTO)

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

discutii prefectIntr-o Europa pornita demult pe drumul ireversibil al modernizarii si urbanizarii, Romania detine astazi cea mai mare civilizatie rurala autentica si vie. In acest context, Maramuresul Istoric, desi periferic, e inca una dintre zonele cele mai atractive, atat prin patrimoniul sau natural, cat si prin cel material si imaterial. Cu toate acestea, Tara Maramuresului nu are o voce suficient de puternica pentru a se face auzita in lume atat pe cat ar merita. E nevoie de eforturi coordonate ale tuturor celor 36 de comune din aceasta zona, care sa se constituie intr-o retea in cadrul careia conlucrarea sa „bata” spiritul concurential, pentru ca Tara Maramuresului sa scoata la iveala tot ce are mai autentic, sa se dezvolte economic, iar turistii sa isi doreasca sa vina aici.

Asociatia Interculturala de Traditii, Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara „Tara Maramuresului”, Institutia Prefectului – Judetul Maramures si Consiliul Judetean Maramures au initiat un „Parteneriat interinstitutional pentru regenerarea patrimoniului cultural si dezvoltare economica in Tara Maramuresului”. Joi, 14 aprilie 2016, la Primaria Municipiului Sighetu Marmatiei, a avut loc o prima intalnire de lucru la care au participat: prefectul Sebastian Mihai Luput, Peter Hurley, presedintele Asociatiei Interculturale de Traditii, Mihaela Vrabete, directorul executiv al Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara „Tara Maramuresului”, primari si alti reprezentanti ai administratiilor locale din cele 36 de comune ale Tarii Maramuresului.

Dupa o introducere a prefectului Sebastian Mihai Luput, in care acesta si-a exprimat intreaga sustinere pentru aceasta initiativa si pentru activitatea de promovare si dezvoltare a zonei desfasurata de cele doua asociatii, afirmand ca Institutia Prefectului se va implica total in astfel de proiecte benefice maramuresenilor, Peter Hurley a prezentat proiectul „Drumul lung”, care se va desfasura in Maramuresul Voievodal in perioada 15-21 august 2016. Nu doar un festival, ci o campanie publica de constientizare, „Drumul lung” este axat pe trei componente. Este vorba, in primul rand, despre Festivalul Satelor, pentru care se doreste implicarea tuturor celor 63 de sate din Tara Maramuresului, si care va consta intr-o serie de micro-evenimente locale, organizate in modul cel mai firesc, fara microfoane, fara scena si fara coregrafie, cu artisti ai satelor, bucate din partea locului si alte produse locale. A doua componenta o constituie Scoala de vara „Mos Pupaza”, care va avea loc la Valea Stejarului (cu o extensie in Sapanta), si care isi propune sa duca mai departe memoria lui Petru Godja, supranumit Mos Pupaza, unul dintre ultimii mari lideri ai taranilor maramureseni, un mester popular in lemn foarte apreciat, care a plecat din aceasta lume in ianuarie 2016. Scoala de vara, gandita dupa model irlandez, este un proiect pedagogic care isi propune sa raspandeasca mestesugurile si muzica traditionala. In sfarsit, a treia componenta se intituleaza „Sus pe Bradova” si va consta in trei concerte amplificate, sustinute intr-unul dintre cele mai frumoase peisaje maramuresene, intr-un amfiteatru natural, in satul Birsana. La aceasta ora, organizatorii poarta negocieri cu: Subcarpati, Roots Revival, un experiment muzical international care isi are radacinile chiar in Maramures, si interpretul de origine maramureseana Grigore Lese. Festivalul se va incheia cu o mare serbare campeneasca in Sapanta, la care vor fi invitate toate satele. Participantii la atelierul de lucru au fost imbolditi sa se implice in acest festival si sa propuna cel putin cate un micro-eveniment pentru fiecare sat, astfel incat, in luna august, intreaga Tara a Maramuresului sa se umple de turisti si de un aer de sarbatoare.

A fost prezentat brandul Maraneaos, sub umbrela caruia se doreste organizarea fiecarui eveniment din cadrul festivalului. Numele, provenind prin alaturarea a doi termeni care amintesc de Maramures si de ideea de autenticitate, va fi inscriptionat pe etichete, care vor putea fi aplicate pe ambalajele tuturor produselor alimentare preparate aici si care se doresc a fi comercializate. De asemenea, festivalul va fi promovat sub genericul Satele Unite ale Maramuresului, caruia ii este alaturata o grafica amintind de drapelul Statelor Unite ale Americii, insa folosindu-se semne preluate de pe zadia si camasa traditionala maramureseana. Fiecare sat care se implica in festival va avea steaua lui pe drapelul Satelor Unite ale Maramuresului. Se doreste, astfel, transmiterea unui mesaj clar dinspre Romania rurala catre Romania urbana: „Suntem aici, tineti cont de noi, vizitati-ne si cumparati-ne produsele!”. Conceptele vizuale au fost create de agentia de publicitate “Friends” din Bucuresti.

Asociatia Tara Maramuresului, prin Mihaela Vrabete, directorul executiv, a adus in atentia tuturor parteneriatele pe care  asociatia le configureaza cu scopul regenerarii si valorificarii sustenabile si inovative a patrimoniului Tarii Maramuresului. Aceste parteneriate vizeaza abordarea unui set de masuri si actiuni corelate privind institutionalizarea protejarii si regenerarii patimoniului rural, precum si asumarea acestor valori de catre comunitatile locale. Parteneriatele urmaresc generarea unor retele de actiune si constientizare, la scara Tarii Maramuresului, pentru a face mai puternica vocea acestui tinut in regiune,in tara, in lume. Unul din parteneriate, cu universitati din Cluj si liceele si scolile din zona, cu sprijinul calificat al Muzeului Maramuresului si al Ordinului Arhitectilor din Maramures, urmareste inventarerea obiectelor de patrimoniu rural: portile maramuresene (neinregistrate nicaieri ca monumente de arhitectura rurala!), locuinte traditionale, amenajari, acareturi, instalatii tehnice, tezaurele umane vii, port, traditii etc..

Pe de alta parte, in colaborare cu reteaua de soli si licee, se pregateste lansarea unui concurs anual de colectare de catre elevi a elementelor de specific si traditie, pe domenii. Acestea vor fi transmise apoi Muzeului Maramuresului in vederea inregistrarii potrivit legii. Asociatia Tara Maramuresului, in stransa colaborare cu Muzeul Maramuresului lucreaza la elaborarea unui dosar in sprijinul sustinerii Tarii Maramuresului ca zona de patrimoniu mixt cu valoare mondiala, pentru a fi inaintat catre UNESCO.

Asociatia pregateste trei proiecte pentru: dezvoltarea retelei de evenimente traditionale pe tot cursul anului, in vederea mentinerii interesului turistic privind Tara Maramuresului, dezvoltarea unei retele de scoli pentru transferul artelor si mestesugurilor traditionale care sa asigure servicii diversificate, in scopul atragerii unei varietati de interese, cursanti si artisti celebri, precum si o retea transfrontaliera de muzee interactive.

Nu in ultimul rand,  Asociatia Tara Maramuresului lucreaza, cu partenerii mentionati si cu muzeele, GAL-urile si Centrele de Informare Turistica, precum si cu alti parteneri, la pregatirea unui pachet de proiecte integrate adresate sustinerii valorilor Tarii Maramuresului si promovarii acestora, dezvoltarii sustenabile si inovative a comunitatilor maramuresene. In cadrul acestor scenarii de dezvoltare, Municipiul Sighetu Marmatiei, capitala Tarii Maramuresului si al doilea municipiu al judetului, impreuna cu nucleele urbane si asociatiile rurale (GAL-urile) constituie forte care vor structura, alaturi de partenerii transfrontalieri, proiecte de tip retea, care sa sustina  directiile strategice de dezvoltare a zonei.

De asemenea, vor fi organizate patru ateliere de lucru pe problema valorificarii inovative si integrate a patrimoniului cultural si natural in Tara Maramuresului si, respectiv, patru ateliere de lucru privind configurarea pachetelor turistice, a parteneriatelor pentru functionarea acestora, precum si posibilitatile de accesare a de finantari in domeniile respective. Atelierele de lucru vor avea loc in perioada 9-27 mai in patru comune din Tara Maramuresului, ele constituind urmatoarele intalniri in scopul concretizarii directiilor de lucru deja schitate.

Institutia Prefectului – Judetul Maramures

discutii prefect 2

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2