Sauna finlandeză şi Tai Chi, înscrise în patrimoniul cultural imaterial al umanităţii

Reclame home 1
Reclame home 1

Cultura saunei finlandeze, dar şi arta marţială Taijiquan, cunoscută în Occident sub denumirea Tai Chi, au fost incluse de UNESCO pe lista patrimoniului cultural imaterial al umanităţii, informează agerpres.

„Sauna reprezintă o parte integrantă atât a vieţii de zi cu zi şi a sărbătorilor, cât şi bunăstare şi stil de viaţă pentru finlandezi”, a declarat Annika Saarikko, ministrul Ştiinţei şi Culturii din Finlanda.

„Acesta va face cultura noastră a saunei şi mai cunoscută în întreaga lume. Toţi practicanţii saunei pot fi mândri de acest lucru”, a adăugat ea.

Sesiunile la saună pot fi efectuate atât acasă, cât şi în locuri publice şi pot avea dimensiuni şi forme diverse.

Acestea implică mai mult decât simpla curăţare a corpului. „Oamenii îşi curăţă corpul şi mintea şi se bucură de o senzaţie de pace interioară”, a argumentat UNESCO.

Aproape 90 de procente dintre cei 5,5 milioane de locuitori ai Finlandei practică o sesiune de saună o dată pe săptămână, iar în această ţară există aproximativ 3,2 milioane de saune.

„Sauna este o tradiţie importantă pe care poporul finlandez o preţuieşte, trecând-o de la o generaţie la alta. Înscrierea UNESCO este o mare onoare”, a declarat Ritva Ohmeroluoma din cadrul Finnish Sauna Society.

Aceasta a fost pentru prima dată când Finlanda a fost inclusă pe lista patrimoniului cultural imaterial al umanităţii UNESCO, care cuprinde diverse tradiţii culturale şi cunoştinţe. Acestea sunt transmise prin tradiţii orale, arte performative, ritualuri şi festivităţi.

Transmisă din generaţie în generaţie din secolul al XVII-lea în China, Taijiquan, o artă marţială sub formă de gimnastică lentă, a fost înscrisă joi pe lista pe lista patrimoniului cultural imaterial al umanităţii UNESCO.

Dosarul prezentat de China a fost aprobat în cadrul celei de-a cincisprezecea sesiuni interguvernamentale reunită prin videoconferinţă sub preşedinţia statului Jamaica, care dezbate începând de miercuri înscrierea a aproximativ patruzeci de noi elemente.

Inspirată de filosofia tradiţională chineză şi noţiunile sale de menţinere a sănătăţii (ciclurile Yin şi Yang, unitatea cerului şi a umanităţii), Taijiquan este o practică fizică tradiţională ce se caracterizează prin mişcări flexibile şi circulare, realizate păstrând un spirit neutru şi vertical. Pune accentul pe controlul minţii şi al respiraţiei”, a explicat China în dosarul de înscriere.

Taijiqan, mai cunoscută în Occident sub numele de Tai Chi Chuan, „exercită o funcţie importantă în promovarea sănătăţii fizice şi mentale, precum şi a armoniei în viaţa comunităţii. Oferă un sentiment de identitate şi continuitate comunităţilor vizate”, a pledat ţara.

Aceasta este artă marţială „internă”, spre deosebire de artele marţiale „externe”, mai dinamice. Prin mişcări lente şi relaxate, vizează dezvoltarea robusteţii prin flexibilitate.

Avându-şi sursa în înrădăcinare şi fluiditate, această energie internă, invizibilă cu ochiul liber pentru neiniţiaţi, ia forma unei unde de şoc sau a unui bici în aplicaţiile sale din artele marţiale.

Tai Chi este practicat pe scară largă în China, unde bărbaţi şi femeile de toate vârstele pot fi văzuţi zilnic în parcuri şi grădini realizând mişcări lente şi controlate despre care se spune că ajută atât mintea, cât şi corpul.

Această artă marţială a depăşit în prezent frontierele chineze şi asiatice şi s-a răspândit în Occident.

„Studierea Taijiqan permite aprecierea viziunii cosmologice a chinezilor şi punerea în practică noţiunilor acestora privind menţinerea sănătăţii”, după cum notează promotorii tehnicii, potrivit cărora apariţia acesteia a fost documentată „în secolul al XVII-lea”, în Henan, o provincie din centrul Chinei, fiind influenţată de gândirea taoistă şi confuciană şi de noţiunile medicinei tradiţionale chineze.

FOTO scandinaviastandard.com

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole