SCANDAL LUCACIU – Răspunsul transmis Ziarmm.ro de Inspectoratul Școlar Județean

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Inspectoratul Școlar Județean Maramureș a răspuns solicitării venite din partea ziarului nostru cu privire la înregistrarea audio-video în care apărea un cadru didactic de la Colegiul Vasile Lucaciu din Baia Mare, filmare din care se vede cum un elev este apostrofat de respectivul profesor pe un ton care poate nu ar fi trebuit să existe, indiferent de comportamentul avut de acel elev, după cum reclamă marea majoritate a celor care au văzut acea înregistrare. Au fost și cazuri cand s-a luat apărarea cadrului didactic, fiind reclamat comportamentul elevilor care te poate aduce în situații de a-ți pierde cumpătul.

Redăm în totalitate răspunsul primit de la ISJ Maramureș: „Ca urmare a solicitării unui punct de vedere din partea ISJ Maramureș cu privire la articolul și înregistrarea audio-video apărute în mediul online, referitor la un incident petrecut în mediul școlar preuniversitar din județul Maramureș, vă comunicăm următoarele:
Inspectoratul Școlar Județean Maramureș a aflat despre filmare din mediul online
– din înregistrare se constată că este vorba despre un cadru didactic de la Colegiul Național „Vasile Lucaciu” Baia Mare, respectiv doamna prof. Sălăjan Simona;
– conform precizărilor făcute de doamna profesoară, este vorba despre o înregistrare realizată în urmă cu șase – șapte ani.

În ziua respectivă, într-o sală de clasă, pe durata pauzelor se asculta la boxe muzică dată la volum mare, deranjând activitatea din școală. Dirigintele clasei le-a cerut elevilor să predea boxele, pentru a le da, ulterior, unuia dintre părinții acelor elevi, lucru pe care ei l-au refuzat. Prin urmare, profesorul diriginte a solicitat sprijinul doamnei prof. Sălăjan Simona, care atunci ocupa funcția de director adjunct. Ajungând în sala de clasă, elevii au refuzat cerința doamnei profesoare, motivând că acestea sunt bunuri personale și regulamentul școlar nu le interzice să aibă astfel de bunuri asupra lor. Atunci când a apelat la bun-simț și nevoia unui comportament civilizat, ei au luat în râs această solicitare. Le-a amintit că purtarea lor poate fi pedepsită, conform prevederilor Regulamentului intern al unității de învățământ. Considerându-se provocată de către elevi, doamna profesoară a ridicat tonul. Conform declarației doamnei sale, după ce a primit boxele solicitate, discuția s-a încheiat pe un ton normal.

Doamna profesoară menționează că niciunul dintre elevii implicați în acel incident nu a fost sancționat din acest motiv. Indiferent de context, considerăm că este important ca în fiecare unitate de învățământ, în fiecare sală de clasă să existe o stare de bine pentru toți elevii și personalul unității școlare și să fie respectate regulamentele interne și cele generale. Din perspectiva managerială și pedagogică, subliniem nevoia ca fiecare dascăl să aibă abilitatea de a preveni și gestiona orice conflict apărut în mediul educațional, instituind o bună relație de comunicare profesor-elev. Doamna profesoară Sălăjan Simona a fost consiliată în acest sens și înțeles că este necesar să schimbe modul de abordare a unor situații de comunicare”.

Poate merită spus că au fost și părinți care ne-au spus că lucrurile sunt mai complicate decat știe lumea la această unitate de învățămant. Ce înseamna asta, nu știm. Dar poate ISJ Maramureș ar trebui să facă niște cercetări, să vadă dacă ceea ce se vorbește prin școală și în afara ei este adevărat sau nu.

Dragoș HOJDA

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

2 Comments

  1. Aiurel

    Mda… Elevii să poată face orice, iar profesorii să nu poată nici măcar ridica tonul. Pe de altă parte, lumea reclamă „mafioții”. Păi, din acești școlari cărora nu li se poate face educație (că nu e voie, că-i traumatizează, pe sărăcuții de ei) vor ieși mafioții din anii următori. Vai de mine! Profesoara a vorbit mai tare decât considerau elevii că le priește.

    Reply
  2. Ioan

    Bieții elevi ! Cât sunt ei de maltratăți … ! Disciplina e de preferat să fie conștientă dar dacă varianta nu merge ea trebuie impusă. Altfel vorbim avioane…

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole