SCANDAL MĂNĂSTIREA PETROVA – Episcopia așteaptă rezultatele anchetei poliției pentru a vedea dacă se impun sancțiuni

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Starețul Mănăstirii din Petrova s-a aflat în atenția opiniei publice la începutul Săptămanii Mari din Postul Paștelului din cauza unei plangeri făcute de o ucraineancă care a fost cazată la acest lăcaș de cult și care a acuzat starețul de agresiune sexuală. Plângerea făcută de o femeie de naționalitate ucraineană a fost făcută la adresa pr. Agaton Oprișan, starețul Mănăstirii Petrova.
„Episcopia Maramureșului și Sătmarului a demarat o anchetă internă, iar corpul de inspecție și control al Episcopiei s-a deplasat la Mănăstirea Petrova pentru a face cercetările necesare. De la începutul conflictului armat din Ucraina și sosirea primilor refugiați în țara noastră, bisericile și mănăstirile s-au solidarizat pentru a oferi, alimente, medicamente, haine și cazare refugiaților veniți din zona de conflict.
La Mănăstirea Petrova până la această dată au primit cazare, haine, mâncare și asistență religioasă în mod gratuit aproximativ 1000 de persoane venite din Ucraina. Unele au fost cazate o noapte sau pentru o perioadă mai îndelungata. Mănăstirea oferă permanent cazare și masă pentru 40 de persoane. O femeie în vârstă de 22 de ani însoțită de un copil minor a sosit în cursul zilei de miercuri 13 aprilie a.c. în vama Sighet, a fost preluată împreună cu alte persoane și dusă la Mănăstirea Petrova pentru a primi cazare și îngrijiri. Persoana era foarte dezorientată și instabilă emoțional datorită unor probleme de familie și situației războiului, lucru sesizat și de un psiholog de naționalitate ucraineană refugiată la Mănăstirea Petrova de la începutul conflictului.
Persoana reclamantă a părăsit Mănăstirea fără explicație în cursul zilei de vineri 15.04. ac, iar sâmbătă 16.04. a.c. a formulat o plângere la Poliția Municipiului Sighet în care a menționat că a fost agresată sexual de către un bărbat în vârstă de 55 de ani. IPJMM a demarat o anchetă în acest caz, al cărei concluzii urmează să le primim. Din cele cercetate la Mănăstirea Petrova și audierea de către corpul de inspecție și control al Episcopiei s-a constat că în momentul de față sunt cazate la mănăstire aproximativ 30 de persoane refugiate care primesc cazare, masă, îmbrăcăminte și consiliere religioasă gratuit. Acestea sunt mulțumite de condițiile oferite și de comportamentul personalului mănăstirii și nu doresc să plece de acolo până la încetarea conflictului din țara lor. Personalul mănăstirii anchetat a rămas surprins de reclamația făcută, neexistând nici o suspiciune privind un comportament neadecvat al Pr. Stareț Agaton Oprișan, care conduce Mănăstirea de peste 20 de ani.
Reclamația venită din partea unei persoane instabil emotional, care a stat doar două zile la Mănăstire, din care într-una pr. Agaton Oprișan a lipsit, fiind plecat în zona Aradului pentru a oferi consiliere duhovnicească refugiaților de acolo, credem că este o intenție de discreditare a Mănăstirii care s-a implicat activ în problema refugiaților, încurcând interesele materiale ale celor care încearcă să profite financiar de pe urma conflictului din Ucraina.
Regretăm profund acest episod prin care facerea de bine și implicarea permanentă a Mănăstirii Petrova, în loc să primească recunoștința persoanei ajutate, așa precum se întâmplă din partea celor care sunt găzduiți și ajutați de la începutul conflictului, are parte de acest eveniment nedorit și atât de jenant și nepotrivit chiar în perioada Postului cel Mare”, precizează Episcopia Maramureșului și Sătmarului.
FOTO crestinortodox.ro
Dragoș HOJDA
Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

1 Comment

  1. ZDOB și ZDUB

    Mda… denigrare sau spovedanie ?!… adică recunoașterea cu umilință a păcatelor în fața unui sacerdot, în biserică, în șoapță, ùneori fără a vedea fața celui ce te absolvă, un dialog secret, întemeiat pe încredere, în spațiul sacru al unui lăcaș de cult și nicidecum un strip-tease în văzul tuturor din spațiul real sau virtual… De fapt nu plecăm prea ușor urechea în viața de zi cu zi la vorbe , când ne simțim inferiori ?!… Concluzia… Un nebun( ă) aruncă o piatră în apă și 10 sănătoși se chinuie să o scoată !!!…

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2