SCANDAL – Posibil referendum la Săcel pentru dizolvarea Consiliului Local

Situație extrem de tensionată la Săcel, acolo unde actualul primar, Găvrilă Dologa, vorbește despre inițierea unui referendum pentru dizolvarea actualului Consiliu Local și  formarea unuia nou. Totul pleacă de la opoziția unor consilieri locali, iar subiectul principal este pădurea comunală care acum riscă să ajungă în proprietatea statului. Dar mai sunt și alte probleme, conturile Primăriei Săcel riscând a fi blocate dacă nu se fac unele plăți către firmele care și-au făcut treaba și acum așteaptă să fie plătite pentru munca depusă.
„Am ajuns într-un moment de răscruce în istoria comunei Săcel, situaţie care va avea repercusiuni până la sfârșitul mandatului, adică peste 3 ani. Aceasta situație gravă a fost creată de către un grup de consilieri locali care se luptă cu înverşunare, cu ură, cu duşmănie împotriva cetăţenilor comunei Săcel, reuşind să blocheze (de 7 luni), administrarea celor 1.840 ha de pădure comunală, pădure care risca să fie trecută la stat. După ce, în acest an avem un prejudiciu de 3,8 miliarde (lei vechi), pe care urma să-i încasăm de la pădure, la care se mai adaugă 6 miliarde lei ce i-am primit în 3 ani de la APIA şi care urmează să îi dăm înapoi, mai mult decât atât, sunt 60 de familii care se află în construcţie cu casă, grajd şi alte anexe şi aşteaptă să primească material lemnos pe care nu putem sa-l oferim din aceasta cauză.
Suntem în pragul iernii şi avem nevoie de lemn de foc din pădurea comunală şi proprietăţi dar nu putem deservi populaţia, în aceasta situație. S-au făcut măsurători gratuite de cadastru sistematic pe raza comunei, dar cei 107 miliarde (vechi), pe care i-am primit de la OCPI, pentru a plăti lucrarea de cadastru nu au fost aprobaţi de către acest grup de răuvoitori, urmând să-i plătim noi din bugetul local. Firma MASTERCAD TOPO SRL care a efectuat lucrările, a început demersurile în instanța de judecată, pentru a recupera aceşti banii din bugetul local, iar dacă această suma nu va fi posibilă de a fi plătită la timp, vor aplica penalități, blocarea conturilor primăriei şi implicit blocarea activității administrative a comunei Săcel, până la plata acestei sume. Trebuie să continuăm cu aceste măsurători gratuite (plătite de către OCPI), pentru că mai avem foarte mult teren nemăsurat, dar cine să o facă, dacă acest grup de consilieri certaţi cu legea nu vor să voteze pentru a fi plătită lucrarea, chiar dacă banii sunt primiţi cu destinaţie în acest scop”, spune primarul Găvrilă Dologa.
Acesta recunoaște că s-a așteptat ca liderii partidelor PNL, PMP, PRO-ROMANIA şi PER, „să se autosesizeze, văzând circul din şedinţele de consiliu postate pe pagina oficială de internet a primăriei Săcel, vor lua măsuri prin înlocuirea lor cu următorii susţinători de pe liste, pentru că, la fiecare partid sunt şi oameni de bună credinţă care, în campanie s-au luptat mult mai mult (decât acești indivizi), să aducă voturi pentru ca ei sa ajungă consilieri locali, iar aceştia să-şi bată joc în primul rând de familiile celor care i-au ajutat si susținut, iar acum să privească neputincioşi la ei, regretând susținerea lor”.
„Din investigaţiile făcute am aflat că, pe viitor, acest grup de consilieri s-au hotărât să blocheze în totalitate activitatea comunei, iar până la noile alegeri sunt 3 ani. În această situaţie, singura soluţie este REFERENDUMUL, pentru a dizolva pe cale legală, Consiliul Local si alegerea unui nou consiliu”, concluzionează Dologa.
Primarul comunei Săcel a declarat, pentru ziarmm.ro, că demersurile pentru inițierea acestui referendum se vor face începând cu data de 6 octombrie: „Trebuie să respectăm legea. Este nevoie de 25% din populația cu drept de vot din comună să depună cerere la Prefectură. La vot trebuie să se prezinte minim 880 de persoane din persoanele cu drept de vot din localitate, iar ca să fie validat acest referendum și să cadă actualul Consiliu Local este nevoie de 440 de voturi pentru”.
Dragoș HOJDA
Distribuie articolul
Adaugă un comentariu