Scandalul chioscurilor de presa. Niculescu, catre ziarul de casa al lui Chereches: Ne vedem in instanta!

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

„Ne vedem in instanta!” Acesta este mesajul transmis de consilierul municipal Cristian Niculescu Tagarlas, adresat conducerii unui ziar print local. Intr-o postare publicata pe contul sau de Facebook, alesul liberal explica faptul ca reactia sa vine in urma aparitiei in ziarul respectiv a „unui articol denigrator la adresa sa si a partidului din care face parte”, in contextul intentiei administratiei publice locale de a amplasa sase chioscuri de ziare, pe raza Municipiului Baia Mare.

La ultima sedinta a Consiliului Local, din cei 16 consilieri prezenti, Cristian Niculescu a fost singurul care s-a opus, iar proiectul a fost respins. Argumentul sau a fost acela ca modul in care se desfasoara licitatia nu este unul transparent, existand indicii clare ca totul fusese pregatit pentru doua dintre firmele baimarene care difuzeaza ziare tiparite. In plen, Niculescu a intrebat de ce acele sase chioscuri vor fi impartite in doua loturi, cate trei pentru fiecare zona. De ce nu se amplaseaza sase chioscuri in tot atatea zone din oras?, pentru ca sunt numeroase locuri unde este nevoie de astfel de puncte de vanzare a ziarelor.

Explicatia a dat-o tocmai primarul Catalin Chereches, care a admis ca exista o intelegere cu doua firme din oras care difuzeaza presa, iar cele sase chioscuri au fost impartite intre ele, cate trei de fiecare parte. Consilierul Florin Cret a atras atentia ca nu sunt doar doua firme de difuzare materiale print, in Baia Mare, dar nu a contat. Nici macar faptul ca s-a cerut o reducere a chiriei, de la 750 lei/lot/luna, la 500 lei. S-a trecut la vot, iar masinaria cu butoane a primarului a functionat perfect. Cu o singura exceptie: Cristian Niculescu. Iar proiectul a picat.

Ulterior, Niculescu a explicat faptul ca implicarea primarului baimarean in procedura atribuirii chioscurilor este ilegala si are ca scop obtinerea unui control din partea sa in ceea ce priveste distributia anumitor ziare. Mai precis, retragerea de pe piata a publicatiilor care ii vor aduce critici.

„Sunt un sustinator al libertatii de exprimare si implicit al demersurilor de presa oneste, dar intai de toate sunt 100% un aparator al legii. Prin urmare, nu pot fi de acord cu favorizarea institutiilor de presa in detrimentul altora si, mai ales, cu nerespectarea prevederilor legale.

Este inadmisibil ca doua firme sa acapareze toata distributia presei tiparite, in Baia Mare. E clar ca exista interesul major ca ele sa fie controlate, iar anumite articole sa nu ajunga la cititori. Un astfel de proiect, impus de Catalin Chereches, este un atac la adresa libertatii de exprimare. Pentru ca, asa cum s-a intamplat si alte randuri, editiile ce vor prezenta in termeni critici activitatea intaiului edil al urbei vor ajunge sub tejghea. Aceasta este intelegerea purtata, iar eu nu ma pot ralia ei, pentru ca este, dincolo de imoralitatea sa, ilegala”, a spus avocatul liberal.

Acesta a adaugata ca va da in judecata ziarul care i-a adus injurii si l-a aratat cu degetul ca fiind consilierul care ucide presa locala. „In plenul sedintei extraordinare a Consiliului Local Baia Mare, am atras atentia colegilor si executivului ca proiectul de hotarare nu este legal intocmit. M-am abținut de la vot, iar reactia a venit sub forma unui articol denigrator la adresa mea si a partidului din care fac parte. Oricand a fost nevoie, am aparat pro bono jurnalistii, iar acuzatia recenta ca as urmari ‘uciderea’ presei locale mi se pare grava si tocmai de aceea intenționez sa ma indrept impotriva ziarului care a publicat-o”, a conchis consilierul PNL.

Deloc intamplator, publicatia print care a publicat respectivul articol incaseaza de la Primaria Baia Mare, aproximativ 10 mii lei, lunar, asa cum reiese din situatia platilor efectuate de municipalitate.

Ciprian DRAGOS

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2