Schema de compensare pentru firmele din HoReCa și turism, ca urmare a pierderilor suferite în pandemie

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Guvernul a pregătit ordonanța de urgență pentru acordarea unui ajutor nerambursabil destinat firmelor din sectorul turistic și HoReCa, în vederea acoperirii parțiale, în cuantum de 20%, a pierderii din cifra de afaceri suferită în anul 2020, comparativ cu anul 2019. Durata schemei de ajutor de stat este de la data adoptării până la 30 iunie 2021, preciează profit.ro.

Ajutorul nerambursabil este destinat acoperirii parțiale a pierderii din cifra de afaceri sau rulaj, în cazul agențiilor de turism, pentru următoarele tipuri de emitenţi, înregistrați în scopuri fiscale pe teritoriul României:

– agenții de turism licențiate care desfășoară activități conform codurilor CAEN 7911, 7912, 7990

– structuri de primire turistică cu funcțiuni de cazare clasificate, care desfășoară activități conform codurilor CAEN 5510, 5520, 5530, 5590 –

Durata schemei de ajutor de stat este de la data adoptării sale până la 30.06.2021, plata sumelor corespunzătoare urmând a fi realizată până cel târziu la data de 31.12.2021. Schema de ajutor de stat intră în vigoare doar după autorizarea acesteia de către Comisia Europeană. Valabilitatea schemei de ajutor de stat poate fi prelungită doar după obţinerea aprobării din partea Comisiei Europene.

Analizând datele ANAF privind cifra de afaceri pe primul semestru 2020, comparativ cu primul semestru 2019, Guvernul a constatat următoarele: – În privința structurilor de cazare, s-a constatat o reducere a cifrei de afaceri cu 36,8%. Cei mai afectați au fost marii contribuabili (-64,8%), urmați de contribuabilii mijlocii (-48,4%) și de cei mici (-36,8%); – În privința structurilor de alimentație, s-a constatat o reducere a cifrei de afaceri cu 33,5%. Cei mai afectați au fost contribuabilii mijlocii (-40,5%), urmați de contribuabilii mici (-32,2%) și de cei mari (-27,8%); – În privința agențiilor de turism, s-a constatat o reducere a cifrei de afaceri cu 60,5%.

Cei mai afectați au fost contribuabilii mari (-71,4%), urmați de cei mijlocii (62,8%) și de cei mici (51,6%). Totodată, operatori economici din turism angajează un număr mare din forța de muncă activă a României prin contractele individuale de muncă încheiate (4,2% din numărul de salariați, decembrie 2019, conform datelor INS), astfel încât nevoia de sprijin a acestora prin ajutoare de stat este o cerinţă reală cu un impact mare asupra echilibrelor macroeconomice ale României.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *