Schengen: Bruxellesul solicita suspendarea controalelor la frontierele interne

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Comisia Europeana a cerut vineri ‘sa se puna capat’ prelungirii controalelor la frontierele interne ale spatiului Schengen, o masura care ar trebui sa fie exceptionala, dar care a fost in mod repetat reinnoita de mai multe tari, potrivit AFP, informeaza AGERPRES.

‘Nu-mi pot imagina o Europa cu frontierele interne inchise, nu vom permite niciodata ca Europa sa se intoarca in trecut’, a declarat comisarul UE pentru migratie, Dimitris Avramopoulos, la o reuniune la Luxemburg a ministrilor de interne din cele 28 de tari membre UE.

‘Exista preocupari si unele dintre ele sunt justificate, dar am oferit mai multa securitate cetatenilor nostri in ultimii ani’, a declarat el presei. ‘Este timpul sa punem capat controalelor la frontiera’, a insistat comisarul european.

Sase tari au reintrodus din 2015 controale in spatiul Schengen (Franta, Germania, Austria, Danemarca, Suedia, Norvegia), utilizand derogari legale de la principiul liberei circulatii.

Majoritatea tarilor au justificat initial aceste masuri prin valul de migranti ilegali in interiorul UE, dar au invocat totodata si temeri legate de securitate, in special atentate jihadiste care au vizat tari europene.

Franta a comunicat Comisiei Europene la inceputul lunii octombrie ca va prelungi, din nou, cu sase luni controalele restabilite in seara atacurilor din 13 noiembrie 2015, apreciind ca amenintarea terorista este in continuare ‘foarte pregnanta’ pe teritoriul sau.

Aceste controale, care urmau sa fie suspendate la sfarsitul lunii octombrie, vor fi reinnoite pana la 30 aprilie 2019, au indicat autoritatile franceze.

De asemenea, Austria si-a anuntat intentia de a continua controalele la unele dintre granitele sale.

Aceste controale reintroduse in spatiul Schengen nu sunt efectuate in mod sistematic, insa notificarea lor permite tarilor in cauza sa procedeze la verificarea identitatii la frontierele lor, prin derogare de la regulile de libera circulatie.

Mai multe tari se tem, precum Comisia, ca respectivele masuri exceptionale ar putea sa devina treptat norma, ceea ce ar duce, in cele din urma, la disparitia spatiului Schengen, o zona de libera circulatie compusa in prezent din 26 de tari, dintre care 22 de state membre ale Uniunii Europene.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2