Schimb de acuzatii intre Moscova si Varsovia cu privire la Al Doilea Razboi Mondial

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Polonia si Rusia s-au acuzat reciproc de declansarea celui de-Al Doilea Razboi Mondial, de ”falsificarea” istoriei si ”subminarea” relatiilor bilaterale, intr-o serie de afirmatii si comunicate oficiale, informeaza duminica AFP, transmite AGERPRES.

„Receptam cu ingrijorare si neincredere declaratiile reprezentantilor Federatiei Ruse, inclusiv ale presedintelui Vladimir Putin, cu privire la geneza si derularea celui de-Al Doilea Razboi Mondial si care ofereau o falsa imagine a evenimentelor”, a anuntat Ministerul Afacerilor Externe al Poloniei, intr-un lung comunicat dat publicitati sambata seara pe site-ul sau oficial.

Varsovia ii reproseaza Moscovei ca „reia propaganda stalinista” si „zadarniceste efortul comun al expertilor polonezi si rusi si reusitele predecesorilor sai, Mihail Gorbaciov si Boris Eltin, care, in pofida dificultatilor, au incercat sa caute o cale a adevarului si reconcilierii in relatiile polonezo-ruse”.

Ministerul Afacerilor Externe de la Varsovia a evocat suferintele si masacrele suferite de Polonia si polonezi, precum si actele ostile sovietice la adresa sa in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, estimand la 566.000 numarul de victime poloneze ale represiunii sovietice.

Duminica, purtatoarea de cuvant a Ministerului de Externe rus a declarat Polonia „principalul actor al adoptarii de sanctiuni europene antiruse” si a acuzat-o ca „submineaza” relatiile printr-o „retorica agresiva, demolari de monumente dedicate celor care au luptat impotriva fascismului”.

Saptamana trecuta, intr-o evocare a originilor celui de-Al Doilea Razboi Mondial, presedintele rus a pus responsabilitatea conflictului pe umerii puterilor occidentale si ai Poloniei, inainte de a denunta o rezolutie a Parlamentului European asupra „memoriei europene”, adoptate in septembrie si care pune pe picior de egalitate comunismul si nazismul.

„Poti sa arunci anatema asupra stalinismului (…), dar sa pui URSS si Germania fascista pe acelasi plan?”, s-a intrebat retoric Putin, criticand aceasta rezolutie „total incorecta”.

In timpul unei reuniuni a liderilor tarilor din Comunitatea Statelor Independente (CSI), joi, si a doua zi, in timpul conferintei sale de presa anuale, Putin a denuntat „cinismul incredibil” al unor astfel de consideratii. „Oamenii nu stiau nici sa citeasca, nici sa scrie! Sa citeasca documente din aceasta vreme, sa vada cum asa-zisul acordul de la Munchen a fost semnat in 1938, cand liderii principalilor tari – Franta, Marea Britanie – au semnat un acord cu Hitler asupra impartirii Cehoslovaciei”, la care a participat si Polonia, si-a exprimat Putin indignarea.

La randul sau, Varsovia evoca Pactul germano-sovietic Ribbentrop-Molotov din 23 august 1939, la care a fost atasat un protocol secret care a „pecetluit” impartirea Europei de Est in zone de influenta ale celor doua regimuri totalitare.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole