septembrie 19, 2021

Schimbarea de sex a devenit gratuita in sistemul medical din Argentina

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

oameni-pe-strada1Procedurile chirurgicale de schimbare de sex si tratamentele hormonale au devenit gratuite in Argentina, dupa aprobarea data vineri de Ministerul Sanatatii din aceasta tara a unei solutii de punere in aplicare a Legii cu privire la identitatea de gen, informeaza AFP citata de Agerpres.

“Acest lucru inseamna ca operatiile, dar si tratamentele hormonale care permit organismului sa corespunda identitatii autopercepute fac parte din regimul de ingrijire obligatorie. Acestea vor fi acoperite de companiile mutuale, de spitale, de clinici publice si private”, a declarat pentru AFP, Esteban Paulon de la federatia argentiniana a persoanelor lesbiene, gay, bi si trans sexuale (FALGBT).

Aceasta federatie, precum si comunitatea homosexuala si asociatia travestitilor, trans sexualilor si transgenderilor din Argentina au salutat noile reglementari.

Legea cu privire la identitatea de gen a trecut in 2012 prin parlament, prevazand crearea unei asemenea asigurari medicale, dar in absenta reglementarii, companiile mutuale si clinicile nu o respectau.

Acum, cei care doresc sa-si schimbe sexul nu vor avea nevoie de autorizatie juridica sau administrativa, potrivit Infojus, o agentie a sistemului judiciar argentinian, citata de AFP.

Interventiile chirugicale totale sau partiale includ printre altele marirea bustului, mastectomia (indepartarea sanilor), penectomia (indepartarea penisului), vaginoplastia, vaginoctomia si instalarea de proteze peniene.

Legea cu privire la identitatea de gen autorizeaza in continuare travestitii si transsexualii sa se inregistreze conform sexului lor auto-perceput pe documentele de identitate si nu luandu-se dupa sexul pe care l-au avut la nastere.

Argentina a fost pioniera in America Latina, in acordarea de drepturi civile comunitatii de homosexuali. Ea a aprobat in anul 2010 o lege care permite casatoriile gay, aminteste AFP.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2