SCHIMBĂRI – Ce obligații legale ai dacă ești proprietar de animal de companie

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Proprietarii de animale de companie trebuie să știe că legea îi obligă la o serie de lucruri. Prin intermediul O.U.G. 175 din 2020 au fost instituite noi instrumente legislative, care asigură posibilitatea instituirii de urgență a unui mecanism de protejare a animalelor aflate într-o situație de pericol.

Conform legilor în vigoare, deţinătorii de animale au obligaţia de a asigura acestora, în funcţie de nevoile etologice, specie, rasă, sex, vârstă şi categorie de producţie, un adăpost corespunzător, hrană şi apă suficiente, posibilitatea de mişcare suficientă, îngrijire şi atenţie, respectiv asistenţă medicală.

Deţinătorilor de animale le este interzis să aplice rele tratamente şi cruzimi, cu precizarea că prin rău tratament se înţelege comportamentul brutal, abuzul în utilizarea animalelor, supunerea animalelor la eforturi inutile, precum şi neasigurarea condiţiilor de mai sus.

Maramureșenii trebuie să știe că prin cruzime faţă de animale se înţelege omorârea animalelor, cu intenţie, practicarea tirului pe animale domestice sau captive, organizarea de lupte între animale sau cu animale sau folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea.

Vorbim de cruzime față de animale și atunci cand avem de a face cu folosirea de animale pentru expoziţii, spectacole, publicitate, realizare de filme şi în scopuri asemănătoare, dacă aceste activităţi le provoacă suferinţe fizice şi psihice, afecţiuni sau răniri, abandonarea şi/sau alungarea unui animal a cărui existenţă depinde de îngrijirea omului, administrarea de substanţe destinate stimulării capacităţilor fizice ale animalelor în timpul competiţiilor sportive, sub forma dopajului, maltratarea şi schingiuirea animalelor, intervenţiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, secţionarea corzilor vocale, ablaţia ghearelor, coltilotul ciocului şi dinţilor, provocarea de suferinţe fizice şi psihice prin orice mijloace, despărţirea puilor de mamă până la vârsta de minimum opt săptămâni de viaţă sau capturarea animalelor prin alte metode decât cele prevăzute de lege. Tot legea sancționează și folosirea armelor cu tranchilizant în alte situaţii decât pentru imobilizarea animalelor. Deci vorbim de drepturi și obligații atât în sarcina deținătorilor acestor animale, cât și în sarcina autorităților și instituțiilor statului.

Deținătorii de animale au în mod obligatoriu și responsabilități privind întreținerea și supravegherea acestora, tratamentul aplicat animalelor excluzând orice act de cruzime și violență, susțin polițiștii.

Dragoș HOJDA

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *