Schimbari climatice: In viitor am putea avea cicloane mai intense, dar mai putin frecvente

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Cicloanele precum Harvey, care a lovit sambata statul american Texas si a provocat inundatii catastrofale, ar putea deveni din ce in ce mai intense in viitor pe fondul cresterii temperaturii pe planeta, insa frecventa acestor evenimente nu va creste, estimeaza oamenii de stiinta citati duminica de AFP, informeaza AGERPRES.

Din cauza absentei datelor satelitare care nu au putut fi colectate inainte de anul 1970, nu se poate estima modul in care a evoluat activitatea ciclonica in secolul XX. Prin urmare, cicloni cu o intensitate la fel de mare, care nu au atins suprafetele de uscat, este posibil sa fi trecut neobservati inaintea de inceperea monitorizarii complete cu ajutorul satelitilor. Astfel se explica datele statistice destul de lacunare si atitudinea prudenta a oamenilor de stiinta, noteaza sursa citata.

In Atlanticul de Nord, in ultimii douazeci de ani, s-a observat o crestere a frecventei cicloanelor, insa procesul s-a petrecut invers in perioada 1970 — 1995, potrivit lui Franck Roux de la Universitatea Paul Sabatier din Toulouse. Cercetatorii au descoperit ca activitatea ciclonica din aceasta regiune urmeaza cicluri de cateva decenii si estimeaza ca nu se poate formula deocamdata faptul ca inmultirea numarului de cicloane din regiune este cauzata de o variabilitate naturala sau de schimbarile climatice.

In Pacificul de Nord-Vest s-a observat o usoara scadere a activitatii ciclonice intre 1980 si 2010.

Modelele computerizate care simuleaza clima din secolul XXI indica o posibila crestere a intensitatii cicloanelor (vanturi si ploi) si o posibila scadere a frecventei acestora pe glob.

“Cicloanele de intensitate mai mare sunt una dintre consecintele preconizate ale schimbarilor climatice”, a explicat Valérie Masson-Delmotte, membra a Grupului interguvernamental de experti in evolutia climei (GIEC). “Pe masura ce temperatura apei si umiditatea cresc, ciclonul poate creste in intensitate. Aceste doua elemente sunt mai intense ca urmare a augmentarii efectului de sera”, a adaugat experta in climatologie. “Se considera ca umiditatea din atmosfera creste cu 7% pe fiecare grad de temperatura in plus”, a precizat ea.

Unul dintre indicatorii incalzirii planetei este cresterea nivelului oceanelor. Aceasta variaza in functie de regiunile lumii si a fost, in medie, de 20 cm in secolul XX, dar ar putea ajunge pana la 1 metru pana in anul 2100.

Cicloanele produc, la randul lor, o astfel de crestere care genereaza “valuri de furtuna”, iar cele doua efecte combinate vor contribui la cresterea riscului pentru cladirile si populatiile din zonele de coasta.

Studiile arata, potrivit Météo France, ca ” latitudinea la care cicloanele au atins intensitatea maxima a migrat catre poli in ultimii 35 de ani, in ambele emisfere”. Acest lucru ar putea fi asociat cu extinderea centurii tropicale, adica a zonelor aflate de o parte si de alta a Ecuadorului, unde exista un climat cald si umed.

Ca urmare a decalajului activitatii ciclonice in Atlanticul de Nord, conform Météo-France, Marea Caraibelor si Golful Mexic ar putea deveni “mai pasnice, in detrimentul coastei de est a Statelor Unite”, insa aceasta tendinta urmeaza sa fie confirmata prin alte studii, precizeaza sursa citata.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2