Schimbarile climaterice afecteaza migratia pasarilor 

pasareUnele pasari migratoare ajung mai devreme in zonele de imperechere din cauza cresterii temperaturii medii pe glob determinata de schimbarile climaterice si risca astfel sa nu gaseasca hrana suficienta si locuri pentru cuibarit, releva un studiu realizat recent in Scotia, informeaza AGERPRES.

Oamenii de stiinta de la Universitatea Edinburgh au studiat sute de specii de pasari migratoare de pe cinci continente si au descoperit ca acestea ajung mai devreme in zonele calduroase, pentru imperechere — in medie, cu circa o zi pe grad de crestere a temperaturii globale, informeaza The Guardian.

Principalul motiv pentru care pasarile migreaza este schimbarea anotimpurilor, fenomen ce influenteaza disponibilitatea hranei. Momentul in care ele ajung in regiunile calde este deosebit de important deoarece daca acest lucru se petrece prea devreme, chiar si cu cateva zile, pot sa nu gaseasca suficiente resurse vitale, precum hrana sau locuri pentru cuibarit. La randul sau, acest lucru are efect asupra momentului in care puii eclozeaza si asupra sanselor acestora de supravietuire.

Potrivit cercetarii, printre speciile afectate se numara cele care calatoresc pe distante lungi, precum muscarul si randunica, dar si cele cu migratii mai scurte — nagatul si codobatura. Randunelele migratoare pot parcurge peste 300 de kilometri pe zi, la viteze de 27-35 km/h si chiar de 56 km/h, mai arata sursa citata.

In cadrul acestei cercetatori, specialistii de la Universitatea Edinburgh au studiat informatii despre pasarile migratoare ce dateaza din urma cu aproape 300 de ani, inclusiv insemnari ale celebrului naturalist american din secolul al XIX-lea Henry David Thoreau.

Potrivit datelor, pasarile care migreaza pe distantele cele mai mari, sunt cele mai afectate de cresterea temperaturii medii pe glob deoarece exemplarele din speciile care parcurg distante mai scurte ajung la destinatie din ce in ce mai devreme, inaintea lor, si astfel risca sa ramana fara hrana si locuri de cuibarit.

Oamenii de stiinta spera ca studiul publicat in “Journal of Animal Ecology” sa ii ajute pe alti cercetatori sa anticipeze modul in care diverse specii de vietuitoare vor raspunde la schimbarile de mediu.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1