Schimbarile climatice ameninta ghetarii din zona himalayana

Reclame home 1
Reclame home 1

Everest-Header-4---LMSchimbarile climatice ameninta ghetarii aflati de-a lungul bazinului raului himalayan Dudh Koshi, unde se afla unele dintre cele mai inalte varfuri muntoase ale lumii, printre care si muntele Everest, conform unui nou studiu publicat in revista The Cryosphere, informeaza site-ul news.discovery.com citat de Agerpres.

Bazinul Dudh Koshi se intinde pe mai mult de 4.000 de km patrati. Ghetarii coboara pe coastele abrupte ale muntilor spre vaile de la poale, modificand relieful regiunii. Fenomenul de incalzire globala ameninta sa modifice definitiv acest peisaj ancestral himalayan.

Conform noului studiu, pana in anul 2100 ghetarii care definesc aceasta regiune a globului ar putea sa-si piarda peste 70% din masa. Chiar si muntele Everest pare deja sa resimta efectele incalzirii globale. Anul trecut un imens bloc de gheata s-a desprins de pe “acoperisul lumii” si s-a prabusit peste una dintre rutele cele mai folosite pentru ascensiune, curmand vietile a 16 alpinisti.

Coordonatorul acestui studiu, Joseph Shea, cercetator la International Center for Integrated Mountain Development, a sustinut ca bazinul Dudh Koshi ofera conditiile ideale pentru a studia schimbarile survenite din cauza incalzirii globale.

Ghetarii au nevoie de zapezi si de temperaturi scazute pentru a ramane in echilibru. In Nepal, majoritatea ninsorilor se produc in perioada musonica — aproximativ 77% din precipitatiile din regiune cad in aceasta perioada. Oamenii de stiinta inca studiaza modul in care schimbarile climatice vor afecta anotimpul ploios. Unele rezultate preliminare indica o scadere a volumului total al precipitatiilor, chiar daca in anumite zile ale anotimpului ploios se pot inregistra caderi de apa peste media obisnuita.

‘In acest bazin situatia nu este diferita fata de alte locuri. Este fizica simpla: cu cat cresc temperaturile, cu atat se topeste mai multa gheata”, a comentat Joseph Shea.

Cresterea temperaturilor va duce la inaltarea liniei de inghet (altitudinea de la care incep gheturile “vesnice”) pe munte, expunand topirii un mai mare volum de gheata si reducand zona in care ghetarii primesc zapada proaspata. Estimarile acestui studiu indica faptul ca linia de inghet ar putea sa se ridice cu 1.200 de metri pana in anul 2100, ceea ce ar expune majoritatea ghetarilor din regiune la temperaturi de peste 0 grade Celsius in lunile de vara.

Scaderea volumului ninsorilor si topirea gheturilor reprezinta reteta dezastrului pentru ghetari. Conform estimarilor, incepand cu anul 1961 bazinul Dudh Koshi a pierdut 15,6% din volumul ghetarilor, care, la randul lor, au ajuns sa acopere o suprafata cu 20% mai mica. Aceasta tendinta va continua, iar cele mai optimiste estimari indica faptul ca pana in 2100 acesti ghetari vor pierde 70% din volumul de gheata, in timp ce cele mai pesimiste vorbesc chiar de pierderi de 99% care ar echivala cu disparitia completa a ghetarilor himalayeni.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2