Scoala din cadrul comunitatii de romi din Ticau, reabilitata

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Institutia Prefectului-Judetul Maramures in parteneriat cu Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Maramures a continuat activitatile din campania de informare si sensibilizare in vederea prevenirii abuzului si a oricarei forme de violenta asupra copilului in cadrul comunitatilor de romi din judetul Maramures.

”Sunt desfasurate in cadrul deplasarilor in comunitati intalniri cu elevi si parinti, carora li se prezinta informatii de baza privind drepturile copilului, formele de abuz, efectele abuzului asupra dezvoltarii copilului, precum si modalitatile de sesizare a unui abuz. Ne referim la grupuri tinta, copii adolescenti, parinti, cadre didactice cu care se poarta discutii despre modalitatile de informare, constientizare si prevenirea abuzului asupra copilului”, a spus prefectul Vasile Moldovan.

La intalnirea de la Liceul Tehnologic “Dr. F. Ulmeanu” din Ulmeni au participat inspectorul pe problemele romilor din cadrul Institutiei Prefectului Judetul Maramures, Cristina Moldovan, Anamaria Turdean si  Nicolae Boitor, reprezentanti ai Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Maramures, directorul unitatii de invatamant din Ulmeni, Anca Crina Rus, cadre didactice, iar de la Postul de Politie Ulmeni, Noje Virgil. Parintii elevilor au fost informati cu privire la facilitarea accesului la educatie prin existenta locurilor special alocate romilor in invatamantul liceal si universitar. Reprezentantii institutiilor au vizitat Liceul Tehnologic “Dr. F. Ulmeanu”, Scoala primara din satul Ticau dar si scoala primara care functioneaza in cadrul comunitatii de romi din Ticau.

La Liceul Tehnologic “Dr. F. Ulmeanu”, in anul scolar de invatamant 2017-2018 freceventeaza cursurile 248 de elevi romi. Din acestia 101 elevi sunt inscrisi la Liceul Tehnologic “Dr. F. Ulmeanu”, din care trei sunt prescolari, 14 apartin invatamantului primar, 69 elevi sunt la gimnazial, sapte la invatamantul liceal, iar opt la invatamantul profesional.

Un numar de 147 elevi romi frecventeaza cursurile la scolile din Ticau, din care 40 sunt prescolari, iar 107 apartin invatamantului primar. Nivelul frecventei scolare a elevilor romi este de 90%. Comunitatea de romi este racordata la reteaua de apa si energie electrica. Majoritatea persoanelor de etnie roma sunt incadrate in campul muncii.

Inspectorul pe problemele romilor din cadrul Institutiei Prefectului Judetul Maramures a propus organizarea mai multor intalniri cu elevii de etnie roma, in scopul prevenirii absenteismului si abandonului scolar, pentru a le explica avantajele procesului educational si a-i convinge sa finalizeze clasa a VIII-a si sa acceseze locurile special alocate elevilor romi pentru invatamantul liceal.

Directorul unitatii scolare a precizat faptul ca scoala din cadrul comunitatii de romi din Ticau este cuprinsa intr-un program de reabilitare care va fi finantat de Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2