Scoala doctorala baimareana, umilita de academicianul specialist in spagi Catalin Chereches

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

O palma peste obraz, asta a primit mediul universitar baimarean, la ceas aniversar, din partea alesilor locali si ai unor sefuti din Primarie. Acum un an, musteau de efervescenta iluziei numita Capitala Culturala Europeana, aruncau cu bani in stanga si in dreapta, visau deschiderea studiourilor TVR Cultural in Baia Mare, aprobau credite gigant pentru a cumpara cladiri destinate unei viitoare universitati baimarene, votau pe banda rulanta orice proiect, indiferent daca era vorba de o extindere de apartament sau triplarea impozitelor. Pentru ca bugetul nu avea limite. Orasul nu avea limite. Noi nu aveam limite. Totul era cultura.

Orasul era cultura in sine. Oricine indraznea sa puna o intrebare legata de distribuirea bugetului sau de gestionarea creditelor era stigmatizat. Era rusinea urbei. Voia rau orasului si trebuia supus oprobriului public. Pentru ca era dusmanul culturii. Dusmanul Baii Mari.

Iata ca nu s-a implinit anul de cand am fost treziti la realitate de juriul care a acordat titlul respectiv Timisoarei, iar noi am ramas cu frustrarea ca am ratat marea sansa a orasului. Haideti sa ne intelegem. Nu am ratat nimic. Au ratat asta niste smecheri care ne conduc si care fac bani din iluziile noastre. O sleahta de prapaditi care executa ordine la comanda unui dictator inchipuit.

Dovada lipsei de onestitate, de responsabilitate si de intelegere a ceea ce inseamna cultura si mediu intelectual nu putea fi mai bine reliefata decat prin respingerea proiectului venit din partea uneia dintre cele mai prestigioase institutii de cultura baimarene: Scoala Doctorala de Filosofie, care functioneaza in cadrul Universitatii de Nord Baia Mare.

La implinirea a zece ani de existenta, perioada in care au fost elaborate si sustinute numeroase teze de catre doctoranzi din Bucuresti, Constanta, Iasi, Sibiu, Targu Mures etc, au fost incheiate parteneriate cu Academia Romana, alaturi de care s-au derulat proiecte culturale, s-au realizat cercetari stiintifice la nivel national si international, a venit sleahta de prapaditi teleghidata de marele om de cultura Catalin Chereches si a decis sa ii UMILEASCA pe toti academicienii, profesorii universitari, doctorii si doctoranzii, studentii, masteranzii si pe toti ceilalti implicati in organizarea unuia dintre cele mai valoroase evenimente legate de intelectualitatea baimareana din ultimii ani.

In baza legii, managerii proiectului aniversar au depus la Primarie o solicitare privind finantarea partiala a evenimentului. Acesta va avea trei obiective importante: organizarea unui simpozion national in Baia Mare, cu participarea mai multor academicieni romani, profesori universitari, doctori in filosofie etc; editarea unui volum omagial „Filosofie si cunoastere”; realizarea unui film documentar „Scoala Doctorala de Filosofie de la Baia Mare”. Pentru fiecare dintre aceste componente s-a cerut un sprijin financiar de 5.000 lei. Adica salariul mediu al unui sefut din Primarie. Va vine sa credeti sau nu, proiectul s-a RESPINS. Nema finantare!

„Este un eveniment emblematic pentru noi. Suntem a patra scoala doctorala de filosofie din tara ca insemnatate. Suntem alaturi de marile centre universitare. Suntem parteneri cu Academia Romana. Presedintele ei este maramuresean de-al nostru. S-au creat niste legaturi cu oamenii de valoare ai acestei tari. Am vrut sa facem ceva elegant, sa dam dovada de rafinament. Am invitat aici, in Baia Mare, oameni de prestigiu din mediul academic si universitar. Am considerat ca vom primi un mic sprijin din partea conducerii orasului. Nu ne suparam daca finantau macar una dintre componente. Sa spuna, uite, astia sunt banii pe care vi-i putem da. Daca nu se putea mai mult, gaseam alte surse de finantare. Dar sa arate un dezinteres atat de mare fata de activitatile culturale, te lasa fara cuvinte. Oamenii astia nu pricep ce inseamna un eveniment de o astfel de tinuta. Toate natiile isi sustin valorile, in special cele intelectuale. La noi, nu se poate”, este opinia unuia dintre organizatori, un renumit profesor universitar baimarean, doctor in filosofie.

Au batut oamenii la usa la care nu trebuie. Si-au imaginat ca prestigiul de care se bucura peste tot in lumea asta, lucrarile stiintifice la care au lucrat ani la rand, munca de cercetare, tezele doctorale, evenimentele la care au luat parte, reprezentand cu cinste Baia Mare, precum si numeroase alte realizari profesionale remarcabile vor constitui un argument suficient pentru a beneficia, din banii comunitatii, de incredibila suma de 5.000 lei pentru a tipari o lucrare stiintifica aniversara sau a organiza un simpozion national.

Nu, nu sunt bani pentru asa ceva. Ii tinem pentru a o urca pe scena, la zdranganeala orasului, pe siliconata Mihaela Raduleascu, sa le spele ochii intelectualilor de pe Craica si Pirita veniti sa ii vizualizeze pe viu pieptul umplut cu mii de euro. Vor fi buni si pentru raspopitul Pomohaci, ca tot a ramas fara obiectul muncii si numai bine ar lalai si el ceva pentru niste banuti. Dar nu 5.000 lei. Un ban serios, sa simta si el (Doamne, iarta-ne!) ca a bagat ceva in buzunar.

Indiferent pentru ce se vor folosi acei 5.000 lei, nu vor reusi niciodata sa spele rusinea pe care a adus-o orasului gasca de ‘telectuali manata din spate de academicianul specialist in spagi Catalin Chereches?

Ciprian DRAGOS

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

9 Comments

 1. maria

  Domnul doctor în filosofie nu a fost ”orientat”. Dacă-i propunea un…parandărăt de 30 la sută, ca la sport și ca la contracte, atunci primea mai mult decât a cerut…Baia Mare, municipiul care a râvnit la titlul de Capitală Culturală Europeană, a fost făcută de rușine de către primarul ei penal…

  Reply
 2. george

  Asa cum Baia este renumita prin pictura s-ar putea remarca si prin scoala de filozofie. Filozofia nu face parte din corola culturala a orasului? Probabil ca la un simpozion de filozofie CC nu ar fi putut cuvinta impresionant, pentru ca intre oamenii de cultura aerul e mai dens. In plus, din 15000 lei ce poate pica? Daca vin elite intelectuale in Baia Mare, ca primar cu urme de catuse pe maini e greu sa dai mina cu ele si sa le privesti in ochi cu seninatate.

  Reply
 3. pipi

  Domnule profesor universitar filozof, mai doriti un pahar se horinca? Haideti ca trebe sa gatam uiaga. Scoala doctorala de filosofie nu are niciun exponent notoriu, ca toata fosta UBM, prin urmare nu prea merita nimic

  Reply
  1. Vasile

   Las ca merita Falca, cel ce o primit o gramada de bani de la primarie. Ala da, autor de valoare.

   Reply
  2. pipi

   domnule dragos, de ce editati mesajele scrise de cititori? eu am scris clar in comentariul meu despre Dunca, fara realizari, o nulitate. va faceti de rusine grav de tot daca ati ajuns sa editati mesaje

   Reply
 4. tif

  Testez si eu redactia, daca ma „reediteaza„ sau nu…
  Ce gluma trista cu scoala de filosofie din Baia Mare? D…a nu numai ca este o nulitate, ca orice parvenit, dar este si un combinator la nivel de „piata Matache„, precum si „fondatorul„ unui cuib de pseudointelectuali, pseudodoctori in stiinte, ce mai-niste cabotini-. Confirm ca avea pretentii „joase„ (sa nu va ganditi la prostii…) de la asa zisii doctoranzi, care nu se „eliberau„ nici dupa sustinerea tezelor-compilatii.

  Reply
 5. tif

  Revin si solicit inca si inca o data redactiei sa nu-mi restrictioneze „placerea dezgustatoare„de a scrie explicit DUNCA PETRU sau PETRE professor filosof mare amator de combinatii si de socializari…
  Chiar nu va inteleg de ce-l protejati pe acest individ!! Ce datorii aveti la el (???), ca va indepartati vazand cu ochii de datoria pe care o aveti fata de mine, cititor.

  Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2