Scoala va deveni obligatorie de la varsta de trei ani in Franta

PNL

Varsta scolarizarii obligatorii in Franta va scadea de la sase la trei ani incepand cu toamna anului scolar 2019, o masura simbolica in scopul recunoasterii gradinitei, pe care cea mai mare parte dintre copii o frecventeaza deja la aceasta varsta, informeaza AFP marti, transmite AGERPRES.

”Am decis ca gradinita sa fie obligatorie si scaderea de la sase la trei ani a varstei scolarizarii obligatorii incepand din 2019”, a anuntat presedintele Emmanuel Macron, in deschiderea unei reuniuni care se desfasoara pana miercuri la Paris si la care participa mai multi experti si specialisti din domeniul educatiei.

”Republica a fost creata in si prin scoala, iar in scoala de astazi ia nastere binele nostru comun”, a declarat presedintele. ”A spune acest lucru in aceasta saptamana nu are nimic inocent” intrucat ”de fiecare data cand natiunea noastra este lovita in inima sa, unii au tendinta de a critica tratand doar simptomele”.

Presedintele s-a referit la atentatele jihadiste de vineri din sudul Frantei, unde Radouane Lakdim, un tanar de 25 de ani care intrase in vizorul autoritatilor pentru suspiciuni de radicalizare, a ucis patru persoane.

Reforma invatamantului prescolar vine dupa o serie de initiative guvernamentale din domeniul invatamantului precum dublarea numarului claselor din invatamantul primar in zonele defavorizate, modificarea procedurii de admitere in universitate sau reforma examenului de bacalaureat.

Incepand cu anul 1959, scoala este obligatorie in Franta pentru toti copiii cu varste cuprinse intre 6 si 16 ani (anterior, fusese obligatorie pana la 14 ani).

Scaderea varstei de scolarizare este o premiera din 1882.

Cea mai mare parte dintre copiii francezi intra deja in sistemul de invatamant incepand cu varsta de trei ani. In anul scolar 2015/2016 (anul celor mai recente statistici), 97,6% dintre copiii cu varsta de trei ani frecventau o gradinita, potrivit departamentului de statistica a ministerului Educatiei.

Potrivit ministrului invatamantului, Jean-Michel Blanquer, gradinita ”este probabil cel mai puternic instrument de egalitate si progres social de care dispunem”.

Afirmatia are la baza studii care arata ca ”stimularea precoce a copiilor intre 0 si 5 ani contribuie la reusita scolara”, iar acest lucru ”este in mod special semnificativ in cazul copiilor proveniti din familii defavorizate”.

Pentru ca masura sa fie pusa in practica, va fi nevoie de crearea a circa 800 de posturi didactice. Cu un invatator la 22 de elevi, Franta are o rata de incadrare mai slaba decat media statelor Uniunii Europene (un invatator la 13 copii), potrivit unei statistici realizare de France Stratégie.

”Pentru noi, scolarizarea de la trei ani nu este un subiect, acesta se face deja prin apartenenta”, a reactionat Francette Popineau, lidera Snuipp-FSU, primul sindicat al invatatorilor din scoala primara. ”Intrebarea adevarata este: cum vom face asta? Cati elevi vor fi in clase, care vor fi investitiile, care va fi pregatirea cadrelor didactice?”.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1