Scrisoare deschisa adresata primarului Catalin Chereches

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Constatam inca o data ca dezbaterea bugetului local este doar o „afacere” de birou. Discutiile se rezuma la schimbul de opinii intre birouri si la implementarea pseudo-viziunii unei singure persoane. Atrag atentia executivului Primariei ca banii din buget nu constituie „dar manual”, din care sa finantati ce va convine si sa sprijiniti clientela personala.

De 8 ani ne ”construiti” parcuri industriale, aqua-park-uri, reabilitati Piata Izvoarele, Piata Revolutiei, mutati sediu serviciului de evidenta a persoanei intr-un spatiu in care oamenii sa nu simta ca stau ca vitele, ridicati stadion nou, infiintati echipe de champions league. Nimic din toate acestea nu exista. In schimb, banii de la buget s-au dus. Ati cheltuit chiar mai mult decat aveati. Din bugetul pe 2016 au trebuit acoperite datoriile pe care le-ati facut in 2015. Peste 70.000.000 de lei, asa cum declara la acea vreme primarul interimar Marinel Rob, care si azi va sta alaturi in calitate de viceprimar. In urma dezastrului financiar din 2015 s-a ajuns la falimentul sportului. Cluburile de handbal si fotbal, pentru care din bugetul municipiului s-au alocat peste 10 milioane de euro, au fost inchise. Jucatori, antrenori, furnizori au ramas neplatiti.

Azi aflam ca Primaria are datorii din 2018 catre firma de salubritate, URBIS, jucatorii de la clubul sportiv si diversi contractanti. Drumurile din oras sunt intr-o stare deplorabila, dar s-au cheltuit zeci de milioane de lei pentru intretinere. Principalele bulevarde sunt nereabilitate de cand ati venit in primarie. Bulevardul Independentei este plin de gropi si plombe cu valabilitate de doua saptamani. Bulevardul Traian seamana cu suprafata Planetei Marte.

In afara de taxe si impozite, datoria publica, pungile de saracie de la Pirita, Craica, Cuprom, si spatiile verzi neingrijite, a mai crescut ceva in Baia Mare? La initiativa dumneavoastra ati majorat taxele si impozitele. Majoritatea baimarenilor platesc, cu minimum 30% mai mult impozit comparativ cu anul precedent. Datoria publica a municipiului a crescut cu 100.000.000 de lei pentru urmatorii 20 de ani. Ratele le vor plati baimarenii si copiii lor. Macar din respect pentru banii cu care contribuie la buget trebuie sa provocati dezbateri serioase pe Legea bugetului. Finantarea diverselor spectacole, pentru a intretine afacerile unor apropiati, nu mai trebuie sa fie pe agenda de prioritati a municipiului. Suferim la prea multe capitole ca sa cheltuim anual aproape 2 milioane de euro pe lucruri care tin 3 zile.

Administratiile publice serioase au deschise santiere pe proiecte finantate din fonduri europene pe exercitiul financiar 2014-2021. In Consiliul Local Baia Mare abia acum se aproba indicatorii tehnico-economici la unele proiecte. Nu avem nimic in executie. Pe cand incepem… se termina perioada de finantare.

Convocati dezbateri publice pe buget in fiecare cartier, pentru ca sumele sa fie folosite pentru nevoile reale ale orasului. USR Baia Mare a identificat, prin discutii cu cetatenii din fiecare cartier, zeci de propuneri care trebuie sa se regaseasca in proiectul de buget. Vi le vom inainta, cu convingerea ca nu puteti ignora problemele comunitatii.
Dati orasului pe care-l iubim sansa de a avea un viitor! Nu-l ingropati printr-un individualism pagubos!

Dan IVAN
Presedinte USR Maramures

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

1 Comment

  1. Varga Sami

    Dar voi credeți ca o sa faceți mai mult mai ales ca aveți tolba goală durează pina o împleti și voi cam 10 ani

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2