Scrisoare deschisa: “Va rugam, faceti odata dreptate pensionarilor grupei I/conditii speciale de munca!”

PNL

Scrisoare deschisa, in atentia:

– Primului Ministru al Romaniei,

– Celor doua comisii pentru munca si protectie sociala ale Parlamentului Romaniei,

– Ministrului Muncii si Protectiei Sociale,

– Presedintelui Casei Nationale de Pensii,

 Va rugam, faceti odata dreptate pensionarilor grupei I/conditii speciale de munca!

 In demersurile mele facute public, timp de peste un an si jumatate, la care nu am primit niciun raspuns, privind lipsa de dreptate fata de pensionarilor grupei I/ conditii speciale de munca, am aratat modul in care acesti pensionari au ajuns bataia de joc a celor care, in loc sa le faca dreptate, se lupta cu ei in instantele de judecata. Si asta, pentru ca acesti pensionari au indraznit sa se impotriveasca nedreptatilor facute de catre cei care au condus cel mai contestat minister care incalca fara jena legea, care culmea se mai numea si ministerul justitiei sociale.

Nedreptatile la care sunt supusi beneficiarii Legii nr.192/2015 vor continua prin inselatoarea Lege nr. 221/2018, un fel de carpeala a Legii nr.192/2015, care aduce doar partial recalculari reparatori prin neplata retroactiva a diferentelor de bani pentru 33 de luni, respectiv de la 01.01.2016 pana la 01.10.2018.

Dar, nu numai atat, pentru ca aceasta Lege nr. 221/2018 este mai degraba o amagire, un cadou „otravit” oferit pana in septembrie 2021 cand va deveni istorie odata cu aplicarea noii formule de calcul „inventata” pentru a scapa de „povara” grupelor de munca, vizand in special grupa I/ conditii speciale de munca.

Despre nedreptatea ce urmeaza a se va face, din nou, pensionarilor grupei I/ conditii speciale de munca, am sa simulez mai jos o pensie calculata prin actuala formula cat si prin noua formula de calcul.

pensia calculata prin actuala formula de calcul:

– 1 septembrie 2020 – 31 august 2021, ultima perioada cand se calculeaza pensiile prin actuala formula de calcul
– puncte realizate, sa zicem 60
– punctaj: 60:20(stagiul complet de cotizare) = 3
– valoarea punctului de pensie : 1775 lei
– pensia : 3 X 1775 = 5325 lei

pensia calculata prin noua formula de calcul
– 1 septembrie 2021 – 31 decembrie 2021
–puncte realizate, aceleasi, 60
–valoarea punctului de referinta (v.p.r.) =75 si reprezinta raportul dintre valoarea punctului de pensie (1875 lei) si nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevazute de legislatia anterioara, respectiv 25
–pensia: 60 X 75 =4500 lei.

Se poate observa ca pensia de 5325 lei calculata prin actuala formula de calcul, pentru perioada 1 septembrie 2020-31 august 2021, cand valoarea punctului de pensie va fi de 1775, este mai mare decat pensia de 4500 lei calculata prin noua formula de calcul incepand cu 1 septembrie 2021, cand valoarea punctului de pensie creste la 1875 lei. Asadar, din septembrie 2021 singura categorie de pensionari carora nu li se vor majora pensiile vor fi cei care si-au desfasurat activitatea in grupa I/ conditii speciale de munca.

Pastrand actuala formula de calcul, la 1 septembrie 2021, diferenta este si mai mare, cand valoarea punctului de pensie este estimat la 1875 lei, calculul pensiei ar fi urmator:

– puncte realizate, aceleasi, 60

– punctaj: 60: 20(stagiul complet de cotizare) = 3;

– valoarea punctului de pensie: 1875 lei;

– pensia : 3 X 1875 = 5625 lei

Ministrul  Muncii demis sustine in continuare, sus si tare, ca prin aplicarea noii formule de calcul se elimina toate inechitatile, dand exemplu pensiile a doi contribuitori, barbat si femeie, care au lucrat in acelasi birou, au acelasi numar de puncte, dar pensiile lor sunt diferite pentru ca stagiile de cotizare sunt diferite, adica pentru barbat punctele au fost impartite la 35, iar pentru femeie punctele au fost impartite la 30. Sigur ca pensiile vor deveni egale avand numitorul comun de 25, mascat de valoarea punctului de referinta (v.p.r.) obtinut tot printr-o impartire la 25.

Cele doua pensii se pot obtine in aceiasi marime si prin impartirea directa a punctelor la 25, pentru ambii contribuitori, fara a mai fi necesar folosirea artificiului mascat (v.p.r.) care discrimineaza pe cei care au lucrat in grupa I/conditii speciale ! A nu se confunda conditii speciale cu pensii speciale, asa cum crede ministrul demis al muncii, Budai Marius.

Ministrul Budăi crede că minerii au pensii speciale

Ministrul Muncii, Marius Budăi, crede că minerii au PENSII SPECIALE!Vă spuneam că o să postez și înregistrarea din Comisia de Buget Finanțe, ca să vedeți cât ține Budăi la pensiile „părinților și bunicilor noștri”, pe care-i invocă în declarațiile publice. A fost împotriva recalculării pensiilor românilor cu grupă 1 și 2 de muncă. PSD-ALDE a mințit pensionarii doi ani de zile, iar la final a venit cu o lege care în realitate produce niște inechități. Dar nici măcar această lege nu e pusă în aplicare în totalitate. Din 100 de mii de pensii au recalculat circa 40 de mii. Pentru Budăi, acestea sunt pensii speciale!

Publicată de Dan Vîlceanu pe Marţi, 25 iunie 2019

Asadar, pensiile celor care reprezinta cel mai mare procent din numarul pensionarilor, respectiv celor din categoria conditii normale de munca, pot fi majorate prin impartirea directa a numarului de puncte la 25 in loc de 30 sau 35 si se obtine un punctaj mediu mai mare, care inmultit cu valoarea punctului de pensie rezulta o majorare la fel ca si in cazul aplicarii noii formule de calcul prin valoarea punctului de referinta.

Este bine venita majorarea pensiilor prin micsorarea stagiilor de cotizare de la 35, 30 la 25, asa cum am aratat in varianta descrisa mai sus, dar este nelegal si nedrept marirea stagiului de cotizare de la 20 la 25, mascat de v.p.r. din noua formula de calcul, pentru pensionari grupei I/ conditii speciale de munca, singura categorie de pensionari a caror pensii se vor micsora, dupa care (potrivit pledoariei ministrului Muncii demis, Budai Marius) sa vii si sa invoci amagitoarea prevedere referitoare la situatia in care in urma recalcularii rezulta o pensie mai mica decat cea in plata, se mentine pensia in plata.

Aceasta noua notiune-valoarea punctului de referinta (v.p.r.) este cauza inechitatilor-nedreptatilor care continua sa existe, chiar si in ciuda faptului ca tot Marius Budai, criticand, intr-o emisiune tv, pe cei care vor veni la guvernare, a scapat fara sa vrea „porumbelul” spunand : „daca nu se majoreaza, nu inseamna tot taieri de venituri ???”.

Acestor zeci de mii de pensionari, in afara de faptul ca nu sunt beneficiarii micsorarii stagiilor de cotizare, asa cum se prevede in cazul celor din categoria conditii normale de lucru, nu li se pastreaza nici stagiul de cotizare castigat prin lege, mai mult de atat, li se mareste stagiul de cotizare, fara a se mai tine cont de conditiile grele in care au lucrat.

Asadar, indubitabil, utilizarea v.p.r.-ului din noua formula de calcul (formula pe care noi am reusit sa o gasim”, sau am inventat acest punct de referintaLia Olguta Vasilescu) nu are alt scop decat acela de a elimina stagiul de cotizare al pensionarilor grupei I/conditii speciale de munca.

Indexarea anuala a pensiilor, potrivit art. 86 (4) din Legea 127/2019 (noua lege a pensiilor) este ambigua, asemanatoare cu cea introdusa de regimul Basescu-Boc- Roberta Anastase prin art.102 din legea 263/2010, a dus la saracirea pensionarilor, generand interpretari in calculul pensiilor, modificandu-le, in functie de guvernul aflat la putere.

Tocmai de aceea (spre linistea celor peste cinci milioane de pensionari) este necesara o simpla, sigura si precisa formula de calcul stabilita prin inmultirea punctajului mediu (inscris pe cuponul de pensie) cu valoarea punctului de pensie care trebuie sa reprezinte un anumit procent, rezonabil, mentionat in lege, dintr-un indicator si anume cel al salariului mediu brut real pe economie, situatie in care s-ar evita interpretarile privind majorarea anuala a pensiilor, in functie de guvernul aflat la putere.

Cu speranta ca voi primi un raspuns punctual fata de cele prezentate, va multumesc !

Cu consideratie,

Petre Lungoci, membru al Asociatiei „Liga Pensionarilor Mineri Valea Jiului”

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

1 Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1