Reprezentantii mai multor institutii abilitate s-au intalnit, astazi, 18 mai 2017, pentru a dezbate problema culturilor devastate de animalele salbatice. Discutiile au avut loc la Palatul Administrativ din Baia Mare, in prezenta subprefectului Gavris Ardelean.
Subprefectul Gavris Ardelean a aratat, la inceputul intalnirii, ca propunerile legislative ale Institutiei Prefectului si ale celorlalte institutii preocupate de problema distrugerilor provocate culturilor agricole de catre mistreti urmeaza sa fie concretizate. De altfel, propuneri in acest sens au ajuns la Bucuresti din mai multe judete ale tarii.
Pe de alta parte, a intrat in vigoare Ordinul nr. 54 din 3 martie 2017 privind constituirea Comitetului de coordonare a administratiei agricole la nivel judetean. Problemele ridicate in cadrul sedintei din 4 aprilie 2017, a Comisiei de evaluare si analizare a problemelor din agricultura vor fi comunicate acestui comitet, in vederea solutionarii lor.
Prima si cea mai stringenta problema din lista cu 36 de puncte o reprezinta despagubirea fermierilor in urma distrugerii culturilor de catre animalele salbatice (in special porci mistreti). Subprefectul Gavris Ardelean le-a solicitat celor prezenti sa propuna solutii.
Primarul comunei Coroieni, Gavril Ropan, a propus ca proprietatea fondului cinegetic, care in acest moment apartine Ministerului Mediului, sa fie transferata autoritatii locale. De asemenea, primarul comunei Miresu Mare, Ioan Maties, a propus ca hranitorile pentru animalele salbatice sa fie amplasate de asociatiile de vanatoare in locuri stabilite de comun acord cu reprezentantii Consiliului Local, pentru a se evita situatiile in care acestea sunt amplasate in apropierea culturilor agricole.
Ioan Pop, directorul AJVPS Maramures, a declarat ca amplasarea hranitorilor se poate face transparent, la intelegere cu reprezentantii autoritatilor locale, dar a fost de parere ca prima propunere este nerealizabila.
Seful de la AJVPS Maramures a propus cateva solutii pentru stoparea distrugerilor provocate de mistreti: majorarea cotelor de recolta (de altfel, acest lucru s-a intamplat deja, in 2017 cota fiind dubla fata de anul precedent), confectionarea de garduri electrice, modificarea legii in asa fel incat sa fie permisa vanatoarea mistretilor si pe timp de noapte, cu folosirea de surse de iluminat.
Subprefectul Gavris Ardelean a aratat ca principala problema o reprezinta gasirea unei surse pentru sumele care trebuie acordate ca despagubiri agricultorilor pagubiti de animale si si-a exprimat speranta ca in viitor va exista un fond de rezerva la nivel national care sa rezolve aceasta problema.
La intalnire au participat subprefectul Gavris Ardelean, reprezentanti ai Institutiei Prefectului de Maramures, ai Directiei pentru Agricultura Maramures, ai Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Maramures, ai Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura – Centrul Judetean Maramures, Asociatiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi Maramures, precum si reprezentanti ai unitatilor administrativ-teritoriale din Coroieni, Seini si Miresu Mare.
A.A.