Seceta pedologica in aproape toata tara

secetaDatele Administratiei Nationale de Meteorologie indica pentru anul 2015 instalarea fenomenului de seceta pedologica in Moldova si Banat, in cea mai mare parte a Dobrogei, Crisanei si Transilvaniei precum si in Sud-Est-ul Olteniei, a anuntat luni, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Gratiela Gavrilescu, in deschiderea celei de-a 17-a editii a Forumului Regional al Apei Dunarea – Europa de Est 2015, scrie Agerpres.

‘Acest fapt este cauzat de precipitatiile reduse inregistrate in ultima perioada in special in luna mai cand in zona Moldovei, spre exemplu, au cazut in medie circa 20,6 mm, fata de o valoare normala de 64,4 mm”, a spus Gavrilescu.

Mai mult, potrivit ministrului de resort, Centrul European de Prognoza a Vremii indica pentru urmatoarele doua luni de vara, respectiv iulie si august, temperaturi ridicate si un nivel scazut al precipitatiilor.

“Daca aceste estimari se vor confirma putem aprecia o intensificare si extindere a fenomenului de seceta, in special in iulie si august in cea mai mare parte a tarii. Cele mai mari deficiente de apa in sol se estimeaza a fi localizate in regiunile din Sudul, Sud-Estul, Estul si Vestul tarii unde seceta pedologica va putea fi extrema si puternica”, a mai afirmat Gavrilescu.

Potrivit ministrului mediului, scenariile climatice viitoare indica la nivelul Romaniei o crestere progresiva a valorilor de temperaturi in toate anotimpurile, mai pronuntate in vara si iarna si o descrestere a precipitatiilor indeosebi in zonele sudice, sud-estice si estice.

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1