Seceta reduce productiile de legume si fructe cu peste 20% in acest an

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

secetaProductiile de legume si fructe din acest an vor fi mai mici cu peste 20% din cauza secetei prelungite, iar din toamna preturile s-ar putea majora semnificativ la aceste produse, apreciaza Aurel Tanase, directorul executiv al Organizatiei Interprofesionale Nationale Prodcom Legume-Fructe din Romania.

“Reducerea productiei de legume si fructe va fi de peste 20% in acest an din cauza secetei si se va manifesta cel putin la culturile care au prins infloritul in perioada de maxima temperatura. La ora actuala, piata este suficient de bine aprovizionata din productia interna, este diversa si nu sunt probleme. Luna august a fost traversata cu bine, pentru ca populatia a fost in vacanta, iar consumul a fost mai mic, insa, in ultima vreme, se simte un interes pentru produsele care fac obiectul conservarii pentru iarna”, a declarat, pentru AGERPRES, directorul executiv al Prodcom.

In ceea ce priveste preturile legumelor si fructelor, Tanase sustine ca deja se fac simtite in piete unele majorari, comparativ cu aceeasi perioada din 2014, mai ales la ceapa si cartofi.

“Se simte deja o crestere de pret, mai ales la ceapa si la cartofi, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. De exemplu, ceapa se vindea cu 0,9 lei pe kilogram, iar acum a ajuns la 2 — 2,2 lei/kg. Acelasi efect va fi si la cartofi, pentru ca productiile vor fi anul acesta mai mici cu cel putin 30-40%, in conditiile in care tuberculii nu au crescut. Acum, cartoful in piete se vinde cu 1,5 lei pe kilogram, chiar a sarit la 2 lei, in timp ce anul trecut pretul din ferma era de 0,5 — 0,6 lei pe kilogram, iar in piete ajungea pana la un leu pe kilogram”, a explicat Tanase.

Seful Prodcom a precizat ca a solicitat conducerii Ministerului Agriculturii un ajutor financiar pentru producatorii de legume si fructe care au inregistrat pagube din cauza secetei, insa, deocamdata, se lucreaza la centralizarea suprafetelor afectate.

“Ne-am intalnit cu conducerea Ministerului Agriculturii si am solicitat indreptarea atentiei catre acest sector. La legume, excesul de temperatura si diferenta mare intre zi si noapte au facut ca o buna parte din flori sa avorteze, chiar pana la 40%, cu efect asupra scaderii productiei, iar la fructe seceta a dus, mai ales in incintele neirigate, la o necrestere a fructului, ceea ce il face nevandabil comercial, oferta orientandu-se mai mult pe partea industriala.

Sunt doua categorii de producatori spre care se indreapta atentia autoritatilor, respectiv micul producator, cu un program de minimis, si fermele mari, cu o estimare a devierilor nefavorabile si o acoperire partiala in 2016. Probabil, in aceasta perioada, se notifica primariile in raza carora sunt suprafetele afectate pentru deplasarea unor comisii si incercarea de centralizare in vederea definirii unei anumite valori”, a explicat Aurel Tanase.

Suprafata cultivata cu legume in acest an, aflata in evidenta asociatiei, este de 243.000 de hectare, din care 100.000 de hectare cu cartofi. Circa 65% din total reprezinta suprafetele care fac obiectul autoconsumului, diferenta fiind cea care intra pe partea comerciala a micului producator sau in piete, supermarketuri si ca materie prima pentru procesare.

“Pe partea de procesare sunt ceva probleme, mai ales la rosii. Desi am insistat pe un sprijin de 1.400 euro pe tona, totusi, nu s-au realizat suprafetele la care noi ne asteptam si, la ora actuala, se simte un deficit de 30-40% fata de nevoile fabricilor. Avem capacitati de procesare in Romania de peste 300.000 de tone, cantitate materie prima procesata, dar, din pacate, nu sunt acoperite cu materiile prime necesare, deoarece producerea de legume, atat comerciale, cat si industriale, presupune un risc, un efort, o incinta irigata si de foarte multe ori, este si cazul anului acesta, productia este ‘lovita’ de consum si acest lucru se rasfrange asupra pretului”, a spus seful Prodcom.

Potrivit sursei citate, legumele din solarii au un pret de cost de 0,9—1 leu pe kilogram, dar producatorii au fost nevoiti sa vanda in pierdere, cu doar 0,6 — 0,8 lei/kg, iar acest lucru i-a descurajat.

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2