Secretar de stat Dorel Sandesc: ”Spitalul Judetean Baia Mare, un exemplu”

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

conferinta smurdLucrarile primei conferinte de medicina de urgenta din Baia Mare au fost deschise oficial vineri, 23 ianuarie 2014, la ora 9.00, in prezenta ministrului secretar de stat prof. dr. Dorel Sandesc, seful Sectiei anestezie si terapie intensiva a Spitalului Judetean din Timisoara, a vicepresedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Alin Costache Sergiu, si a sefului Centrului Operational National IGSU, lt-col Cristian Radu.

Evenimentul care marcheaza aniversarea a cinci ani de SMURD in Maramures a fost organizat la hotelul Mara din Baia Mare si a debutat joi, 22 ianuarie, la ora 16.30, pe partia Suior, acolo unde s-a desfasurat un exercitiu demonstrativ de salvare a unei victime blocate in telescaun. Rolul turistei ramasa suspendata deasupra solului a  fost luat de ec. Sorina Pintea, manager al Spitalului Judetean, care a urmat toti pasii necesari pentru salvarea ei de catre echipa de salvamontisti montani. SMURD  a avut un rol extrem de important in bunul mers al acestui exercitiu, fiind verificati timpii de raspuns de la raportarea incidentului si primul ajutor acordat ”victimei”.

La conferinta participa personalitati de marca din lumea medicala, iar aniversarea unui astfel de moment, in care se doreste omagierea celor care ne acorda primul ajutor in cazul unui incident a fost onorata si de personalitatile locale si judetene, de manageri de spitale din nord-vestul Transilvaniei, dar si de manageri sositi din alte judete ale tarii.

Lucrarile conferintei sunt moderate de doctorul Calin Man, medic al Spitalului Judetean de Urgenta ”Dr. Constantin Opris” Baia Mare si medic in cadrul UPU. Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta ”Gheorghe Pop de Basesti” a fost reprezentat de lt.col. Ioan Daniel Muresan, inspector sef al ISU Maramures, dar si alti reprezentanti in rezerva si in functie ai institutiei. Ec. Sorina Pintea, manager al Spitalului Judetean ”Dr. Constantin Opris” Baia Mare a precizat ca isi doreste ca aceasta prima conferinta medicala sa devina o traditie in Maramures.

”Este un mod de a ne arata aprecierea fata de medicii, paramedicii si toti cei care activeaza in medicina de urgenta, fata de cei care salveaza vietile noastre si lupta pentru fiecare secunda de viata”, a declararat managerul Sorina Pintea.

Ministrul secretar de stat Dorel Sandesc a subliniat faptul ca implementarea Programului National de Terapie Intensiva s-a dovedit a fi un real succes in Baia Mare, Spitalul Judetean ”Dr. Constantin Opris” fiind un exemplu din acest punct de vedere.

”S-a observat, aici, o crestere extraordinara a calitatii actului medical. Si tot in Baia Mare s-a inregistrat cea mai spectaculoasa procedura de recoltare de organe de la pacientii aflati in moarte cerebrala, fapt care dovedeste calitatea actului medical si a managementului bine aplicat”, sustine secretarul de stat, prof. dr. Dorel Sandesc.

Si ca tot s-a vorbit laudativ la adresa Spitalului Judetean din Baia Mare, managerul Sorina Pintea a reusit sa primeasca asigurari ca atat Ministerul Sanatatii, cat si Casa Nationala vor aloca, pe mai departe, fonduri pentru ca toate proiectele demarate in cadrul institutiei medicale sa poata fi duse la bun sfarsit.

Seful Centrului Operational National IGSU, lt-col Cristian Radu a aratat ca, la nivel national, peste 85% dintre situatiile de urgenta sunt interventii medicale, motiv pentru care, in acest moment, peste 10.000 de paramedici activeaza in structurile ISU, in Romania.

”Cererea de specializari este o permanenta provocare pentru noi. Dispunem de 13 centre de pregatire medicala la nivel national, unde paramedicii participa la cicluri de instruire privind protocolul de prim ajutor, cursuri care dureaza cate patru saptamani”, a conchis lt.col. Cristian Radu.

Acesta a aratat ca serviciile ISU-SMURD se afla intr-un continuu proces de imbunatatire, pentru ca timpii de raspuns in cazul necesitatii unei interventii sa fie tot mai rapizi. Rares Pop, director al Directiei de Sanatate Publica Maramures a precizat ca exercitiul demonstrativ de vineri, de la Suior, a aratat timpii de interventie in situatia in care un turist aflat la o statiune din Maramures ar ramane blocat in telescaun. ”Stim ce s-a petrecut in Poiana Brasov, cu aproximativ o luna in urma, cand mai multi turisti au ramas blocati in aer. Incercam sa evitam astfel de incidente, insa daca vor avea loc, echipele noastre si-au dovedit eficienta”, a precizat Rares Pop.

Biroul de presa al Spitalului Judetean ”Dr. Constantin Opris” Baia Mare

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

2 Comments

  1. Mariana Faur

    Corectati anul:nu mai este 2014 ;este gresit! In legatura cu domnul Profesor Sandesc,el nu mai este sef sectie din simplul motiv ca naveta de la Bucuresti la Timisoara este destul de nepotrivita si domnul ministru are suficienta treaba la minister!

    Reply
  2. Cosmin Fuslea

    Cum e sa te duci cu copilul la U.P.U. cu febra 40, sa-i dea o jumate de algocalmin si o reteta?! Il asculta cu stetoscopul si atat! Nici macar nu-i ia temperatura (nici cu mana, nici cu termometrul)!

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2