Secretar de stat MDRAP: In prezent, in Romania, sunt in executie investitii in apa si canalizare de aproximativ 5,71 miliarde de euro

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Valoarea proiectelor de investitii in apa si canalizare aflate in executie in Romania se ridica, in prezent, la aproximativ 5,71 miliarde de euro, din care 3,4 miliarde de euro prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM), a declarat, luni, Sirma Caraman, secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), informaza AGERPRES.

„Ministerul Dezvoltarii Regionale are un rol important in realizarea investitiilor in Romania. Guvernul are si a avut in atentie implementarea celor doua Directive privind apa si canalizarea si a luat masuri pentru a ne conforma acestor directive. A fost constituit un comitet inter-ministerial coordonat de ministrul Dezvoltarii Regionale din care fac parte ministerele cu atributii: Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Sanatatii, Ministerul Apelor si Padurilor. Prioritatea si scopul acestui comitet este acela de a identifica solutii si a lua masurile care se impun pentru a ne conforma acelor doua Directive. In prezent, in Romania, sunt in executie investitii in apa si canalizare de aproximativ 5,71 miliarde de euro, din care 3,4 miliarde de euro sunt prin Programul Operational Infrastructura Mare, gestionat de Ministerul Fondurilor Europene, si aproape doua miliarde de euro prin Programul National de Dezvoltare Locala si 0,44 de miliarde prin Programul National de Dezvoltare Rurala.

La finalizarea acestor investitii estimam ca procentul de racordare a populatiei la apa sa fie de 80%. Pentru aglomerarile de peste 10.000 de locuitori echivalenti estimam ca procentul de conectare a populatiei la canalizare, statii de epurare si tratare a apei sa ajunga la 95-98%, iar pentru aglomerari intre 2.000 si 10.000 de locuitori echivalenti estimam un procent intre 55 si 60%”, a mentionat Caraman, care a participat la Forumul Regional al Apei Dunare – Europa de Est 2019.

Aceasta a adaugat ca, in prezent, se afla in dezbatere modificarea Legii 241 privind serviciul de apa si canalizare, pentru care vor fi prezentate amendamente, in zilele urmatoare.

„Guvernul a actionat si pentru imbunatatirea legislatiei in domeniul serviciului de alimentare cu apa si canalizare. Dupa cum stiti, s-a redus TVA la 9%, a fost modificata Legea 51 privind functionarea Asociatiilor de Dezvoltare Intercomunitara si de fuziune a acestora si posibilitatea fuziunii operatorilor regionali, intrucat eficienta serviciului de apa si canalizare se realizeaza prin operatorii regionali. In prezent, se afla in dezbatere parlamentara modificarea Legii 241 privind serviciul de apa si canalizare prin care, impreuna cu Asociatia Romana a Apei, vom prezenta amendamente si vom prelua toate problemele pe care le aveti dumneavoastra astfel incat sa deblocam aceste proiecte cu finantare nerambursabila si nu numai”, a spus oficialul MDRAP.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2