Secretarul general al ONU face apel la comunitatea internationala sa participe la reconstructia Irakului

Secretarul general al Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, a facut apel la comunitatea internationala ”sa sustina eforturile” de reconstructie in Irak dupa razboiul sau impotriva gruparii Stat Islamic (SI), intr-un moment in care Bagdadul se asteapta la importante contributii financiare, relateaza AFP, informeaza AGERPRES.

”Lumea intreaga va este datoare pentru lupta voastra impotriva amenintarii mondiale ce-o reprezinta Daesh”, acronimul in limba araba pentru Statul Islamic, a afirmat Guterres in ultima zi a conferintei internationale din Kuweit privind reconstructia in Irak.

”Este timpul de a ne exprima gratitudinea si solidaritatea noastra cu poporul irakian”, a adaugat el, in contextul in care comunitatea internationala urmeaza sa anunte in cursul zilei suma contributiei sale pentru vastele eforturi de reconstructie a Irakului, al carei cost este evaluat la 88 miliarde de dolari (71 miliarde de euro).

Bagdadul a proclamat in decembrie ”victoria” fortelor irakiene, sustinute de coalitia internationala sub comandament american, impotriva jihadistilor gruparii Stat Islamic, care au preluat controlul in 2014 al unor vaste teritorii in Irak, punand in pericol insasi existenta tarii. Dar, dupa trei ani de lupte indarjite, pagubele sunt considerabile si Bagdadul asteapta mult din partea comunitatii internationale pentru a ajuta la reconstructia tarii.

Guterres a facut apel la comunitatea internationala ”sa sustina eforturile Irakului pentru a reconstrui ceea ce a fost distrus de razboi”, dand asigurari ca ONU ”va fi de partea sa in fiecare etapa”.

Cu aceasta ocazie seful organizatiei mondiale a anuntat un program al ONU de asistenta pentru o perioada de doi ani ce are drept scop sa ajute guvernul irakian sa puna in practica prevederile cu caracter social ale proiectului de reconstructie.

Prima tara care si-a facut cunoscuta suma contributiei este Kuweitul, care a anuntat un ajutor de doua miliarde de dolari, din care un miliard sub forma de imprumuturi.

”Sunt fericit sa anunt ca emiratul Kuweit isi va onora angajamentul de a-i ajuta pe fratii sai irakieni”, a declarat emirul Kuweitului, seicul Sabah Al-Ahmad Al-Sabah, in cea de-a treia si in ultima zi a unei conferintei.

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *