septembrie 20, 2021

Secretul amplasarii misterioaselor statui de pe Insula Pastelui, descoperit in sfarsit

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1


Vechii locuitori ai Insulei Pastelui (Chile) au construit misterioasele statui care au facut din aceasta insula o importanta destinatie turistica in zone care aveau acces la surse de apa dulce si la alte resurse, sustin oameni de stiinta, citati de DPA si titrat de Agerpres.

Uriasele statui din roca monolitica (moai), cu o inaltime de pana la 12 metri si o greutate de 75 de tone, a caror origine ramane inconjurata de mister, au uimit generatii intregi de vizitatori ai acestei insule cunoscute si sub numele de Rapa Nui.

Cercetatorii s-au intrebat de multa vreme de ce anumite regiuni de pe insula au fost selectate pentru amplasarea statuilor, insa un nou studiu – publicat joi in jurnalul de specialitate PLOS One – a descoperit ca respectivele zone sunt situate in apropierea unor surse de apa dulce. Pe Rapa Nui exista in prezent circa 800 de moai si 300 de ahu, platformele monumentale pe care aceste statui sunt amplasate. Se crede ca acestea au fost realizate de comunitati diferite, cea mai veche dintre ele datand din secolul al XIII-lea.

“Atunci cand am inceput sa examinam detaliile hidrologice, am remarcat ca o legatura stransa intre accesul la apa dulce si amplasarea statuilor”, a declarat cercetatorul principal al studiului, Carl Lipo, antropolog la Binghamton University, din NewYork. Potrivit acestuia, zonele din jurul platformelor ahu “erau legate exact de locurile in care ieseau la suprafata cursuri de apa dulce din subteran”, acest lucru fiind valabil chiar si in cazul monumentele din interiorul insulei, nu doar al celor de pe coasta. El a precizat, totodata, ca in locurile unde nu sunt amplasate ahu sau moai nu exista surse de apa dulce.

Foto: Cunoaste lumea

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2