Sectorul bancar, profit net cumulat de 5,335 miliarde de lei in 2017

Reclame home 1
Reclame home 1

Sectorul bancar s-a mentinut profitabil pe tot parcursul anului 2017, cumuland la finalul anului un profit net de 5,335 miliarde de lei, superior celui din anul anterior, in conditiile in care aproximativ 80% din institutiile de credit au incheiat anul trecut cu rezultate financiare pozitive, potrivit Raportului anual al BNR, informeaza AGERPRES.

Dimensiunea retelei teritoriale a continuat sa se restranga si in 2017, un numar de 205 sucursale si agentii bancare fiind inchise, iar numarul salariatilor din sistem s-a redus cu 352 persoane. In contextul achizitiilor si fuziunilor de pe piata bancara, sistemul bancar s-a restrans de la 37 la 35 de institutii de credit ca urmare a fuziunii prin absorbtie dintre Banca Comerciala Carpatica si Patria Bank, finalizata la inceputul lunii mai 2017, precum si a inchiderii sucursalei Bank of Cyprus Public Company Limited Nicosia in luna noiembrie 2017.

De asemenea, in raport se mentioneaza ca in cursul lunii mai 2018 a fost finalizat procesul de achizitionare a unei participatii calificate directe reprezentand 99,15% din capitalul social al Bancpost SA de catre Banca Transilvania SA.

Conform raportului BNR, o alta modificare structurala s-a produs pe fondul schimbarilor consemnate in situatia actionariatului Bancii Transilvania care au implicat incadrarea acesteia, in luna decembrie 2017, in categoria institutiilor de credit cu capital majoritar privat romanesc. In contextul celor mentionate, structura pe forme de proprietate a sistemului bancar a cunoscut o serie de modificari, numarul institutiilor de credit cu capital majoritar privat autohton crescand de la 3 la 4, in timp ce numarul celor cu capital majoritar strain (inclusiv sucursalele institutiilor de credit straine) s-a redus de la 32 la 29, prin inchiderea unei sucursale, finalizarea unei fuziuni prin absorbtie si trecerea unei institutii de la categoria capital majoritar strain la capital privat autohton.

Cota de piata detinuta de institutiile de credit cu capital majoritar privat autohton a crescut, astfel, de la 0,5% la 31 decembrie 2016 la 14,3% la 31 decembrie 2017. Concomitent, cota de piata a institutiilor de credit cu capital majoritar strain (exclusiv sucursalele institutiilor de credit din strainatate) s-a redus aproximativ in aceeasi masura, de la 80,4% la 66%.

Cele 35 de institutii de credit detineau impreuna active nete bilantiere in suma de 427,792 miliarde de lei la finele anului 2017, in crestere cu 8,7% fata de anul anterior.

Pentru anul 2017, potrivit evaluarii efectuate pe baza datelor aferente semestrului I 2016, au fost identificate 11 institutii de credit ca fiind de importanta sistemica – O-SII, respectiv Banca Comerciala Romana S.A., BRD – Groupe Société Générale S.A., UniCredit Bank S.A., Raiffeisen Bank S.A., Banca Transilvania S.A., Alpha Bank Romania S.A., Garanti Bank S.A., CEC Bank S.A., Bancpost S.A., Piraeus Bank S.A. si OTP Bank S.A.

Pentru anul 2018, institutiile de credit O-SII identificate in conformitate cu rezultatele evaluarii efectuate pe baza datelor aferente trimestrului I 2017 sunt urmatoarele: Banca Comerciala Romana S.A., BRD – Groupe Société Générale S.A., UniCredit Bank S.A., Raiffeisen Bank S.A., Banca Transilvania S.A., Alpha Bank Romania S.A., Garanti Bank S.A., CEC Bank S.A. si Bancpost S.A.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole