Securitatea cibernetica, cea mai mare provocare pentru 6 din 10 specialisti IT romani

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

laptop-1Securitatea si managementul riscului este, in urmatorii trei ani, cea mai mare provocare pentru departamentele IT ale companiilor dupa cum apreciaza 66% dintre specialisti IT romani, conform unui studiu al unei companii internationale de solutii IT, remis luni AGERPRES.

Acestia indica, in acelasi top de pe agendele departamentelor de IT, cresterea rapida a traficului (40% dintre respondenti), digitalizare si cloud computing, teme indicate fiecare de cate 34% dintre respondenti. O treime dintre cei chestionati au semnalat nevoia reducerii costurilor ca unul dintre principalii factori care vor afecta departamentul IT.

Conform studiului, 87% dintre respondenti se declara foarte preocupati de securitatea IT a companiei in care lucreaza si 12% relativ preocupati. In prezent, companiile, indiferent de dimensiunea lor, sunt constant expuse riscului unui atac cibernetic si principala provocare pentru ele este de a identifica rapid, de a izola si de a diminua efectele atacului. Cu toate acestea, doar 14% dintre cei chestionati indica securitatea ca fiind un obstacol in calea digitalizarii companiei din care provin.

‘Fara securitate nu este posibila digitalizarea, iar fara digitalizare nu putem vorbi despre evolutie in mediul public si privat. Cand ne referim la digitalizare nu are sens sa ne intrebam daca se va intampla, ci cand. Faptul ca peste jumatate dintre profesionistii IT care au raspuns chestionarului anticipeaza un impact major al digitalizarii asupra firmelor din care provin este o dovada de maturitate a pietei. In acelasi timp, dependenta tehnologica ce se construieste acum mai rapid ca niciodata creste nevoia de protectie pentru companii, astfel ca discutia despre securitate trebuie sa fie pe masa oricarui consiliu de administratie, din orice companie’, a spus Dorin Pena, director general Cisco Romania.

Pe masura ce digitalizarea se face tot mai resimtita si totul se conecteaza, datele devin cel mai important capital al unei companii sau tari. Abilitatea de a securiza datele si de a le utiliza pentru a oferi servicii pe baza lor consituie un factor de succes. Chestionati asupra impactului pe care digitalizarea il va avea asupra companiilor lor, 51% dintre specialistii in IT anticipeaza un impact major, in timp ce 33% se asteapta ca strategia de business sa le fie afectata de acest trend intr-o oarecare masura in urmatorii ani (unu, pana la 3 ani).

Conform estimarilor profesionistilor IT, verticalele de piata in care digitalizarea este cea mai prezenta sunt telecom (42%), urmat de sistemul bancar (38%) si tehnologie (32%). Un procentaj similar de respondenti intrevad un impact al digitalizarii in educatie (26%), industria auto (24%) si sanatate (23%).

La capitolul obstacole in calea digitalizarii, studiul Cisco Connect Digitalization Survey evidentiaza ca cei mai multi repondenti, (29%) au identificat lipsa bugetelor, 24% lipsa de informare asupra felului in care digitalizarea i-ar putea ajuta si doar 9% infrastructura IT precara.

Sondajul a fost realizat in luna octombrie 2016 in randul a 250 specialisti IT din companii private si institutii publice din Romania.

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2