Securitatea, in centrul conferintei de la Praga asupra 5G in plina controversa cu privire la Huawei

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general


Expertii reuniti pentru o conferinta la Praga i-au invitat vineri pe furnizorii de tehnologie 5G sa puna accent pe securitatea lanturilor lor de aprovizionare, in contextul ingrijorarilor fata de uriasa companie chineza Huawei, proscrisa de guvernul american, potrivit AFP, titreaza Agerpres.

“Riscul global al influentei asupra unui furnizor de catre o tara terta ar trebui luat in calcul, mai ales in ceea ce priveste modelul sau de guvernare, absenta acordurilor de cooperare in materie de securitate”, indica o declaratie publicata in cursul Conferintei asupra 5G si securitatii la Praga.

Denumita “Propunerile de la Praga”, aceasta declaratie neconstrangatoare subliniaza de asemenea drept criterii de securitate aderarea la acorduri multilaterale, internationale sau bilaterale in materie de securitate cibernetica, combaterea criminalitatii cibernetice si protejarea datelor. Guvernul american a interzis agentiilor sale sa achizitioneze echipamente Huawei, temandu-se ca Beijingul le-ar putea spiona comunicatiile si accede la infrastructuri esentiale ale tarii daca producatorul chinez va fi autorizat sa dezvolte retele cu tehnologie 5G care ofera transferul instantaneu de date.

Washingtonul invoca in special o lege chineza care obliga companiile chineze sa ajute autoritatile in colectarea de informatii. Europa este divizata din acest punct de vedere: tari ca Marea Britanie si Germania au acceptat participarea Huawei la dezvoltarea retelelor lor, in timp ce alte tari – precum Republica Ceha – au lansat avertismente. Totusi, presedintele ceh Milos Zeman, cunoscut pentru opiniile sale proruse si prochineze, s-a intalnit saptamana trecuta cu un responsabil Huawei la Beijing. El l-a asigurat de solidaritate sa, afirmand ca lipsesc “probe materiale” pentru acest avertisment, scriu jurnalistii Agerpres.

“Noi am discutat despre o serie de probleme legate de furnizori pe care ii avem in prezent, mai degraba decat despre cei pe care am dori sa ii avem in viitor”, a declarat Ciaran Martin, responsabil de la Centrul national britanic de securitate cibernetica.

Prezidand un grup de lucru axat pe securitate in cursul acestei conferinte organizate de guvernul ceh, Martin a evocat “problema diversitatii furnizorilor”. “Am evocat o serie de provocari in materie de securitate, uneori legate de calitate: inginerie mediocra, practici de securitate mediocre; exista probleme si exigente de securitate legate de nevoia furnizorilor de a accede la reteaua operatorului”, a detaliat el.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *