Sedinta la Prefectura pe tema sigurantei in scoli. Ce s-a discutat

Joi, 29 iunie, la sediul Institutiei Prefectului – Judetul Maramures, a avut loc o sedinta a carei tema a fost Analiza activitatilor desfasurate privind modul de implementare la nivel judetean a planului teritorial comun de actiune pentru cresterea sigurantei elevilor si a personalului didactic si prevenirea delincventei juvenile in incinta si in zonele adiacente unitatilor de invatamant preuniversitar in trimestrul II 2017.

Sedinta a fost condusa de subprefectul Gavris Ardelean. Au participat reprezentanti ai Institutiei Prefectului, ai Consiliului Judetean Maramures, ai Inspectoratului Judetean de Politie, ai Inspectoratului de Jandarmi Judetean “Pintea Viteazul”, ai Inspectoratului Scolar Judetean si ai Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta “Gheorghe Pop de Basesti”.

“Inspectorul scolar Pavel Filip a aratat ca numarul actelor de violenta din incinta unitatilor scolare este in scadere, in schimb a crescut violenta simbolica, manifestata prin amenintari, presiuni sau santaj, in special in mediul online. Inspectorul a vorbit si despre o alta forma de violenta aparuta in spatiul scolar, manifestata de noua generatie de parinti, care se informeaza din literatura de parenting sau consuma informatii neverificate care circula pe internet.

Subprefectul Gavris Ardelean a reamintit faptul ca, in conformitate cu Ordonanta nr. 17/2016 pentru prorogarea termenului prevazut de Legea nr. 307/2006 privind apararea impotriva incendiilor, termenul limita pentru obtinerea acestei autorizatii este 30 iunie 2017. Conform situatiei intocmite de ISU Maramures, numarul unitatilor de invatamant (cladiri) care au autorizatie de Securitate la incendii este 39, iar numarul celor care trebuie sa detina o astfel de autorizatie este 31. Au fost transmise adrese catre primarii atat din partea Institutiei Prefectului, cat si din partea ISU, si s-au efectuat controale la unitatile scolare”, se arata intr-un comunicat al Institutiei Prefectului.

Conform datelor furnizate de Inspectoratul Judetean de Politie, 79 de unitati de invatamant preuniversitar din Maramures sunt asigurate cu paza umana, 212 sunt dotate cu sisteme de supraveghere video, iar 229 nu dispun nici de paza umana, nici de sisteme tehnice de supraveghere video (129 gradinite, 96 scoli primare si gimnaziale, 4 licee). 41 unitati nu au gard imprejmuitor, 16 sunt amplasate intr-o zona iluminata necorespunzator si 23 se afla intr-o zona periferica sau izolata.

In trimestrul II au fost semnalate 7 infractiuni comise in incinta unitatilor de invatamant, toate in mediul urban (1 furt  si 6 loviri sau alte violente). S-au desfasurat 179 de actiuni preventive in lunile aprilie si mai: 47 pentru prevenirea absenteismului scolar, 101 pentru respectarea regimului circulatiei rutiere si 31 alte actiuni. Ca urmare a acestor actiuni, s-au aplicat 63 sanctiuni contraventionale. Politistii au participat la 107 sedinte cu cadrele didactice si parintii si la 129 intalniri cu elevii in cadrul orelor de curs.

Directia Politia locala Baia Mare va supraveghea unitatile scolare si in perioada vacantei, fiind inregistrate sesizari ca seara in aceste spatii au loc activitati sportive neautorizate.

Inspectoratul de Jandarmi Judetean desfasoara in acest an Campania de prevenire “Scoala in siguranta!”, cu scopul imbunatatirii modului de comportare si exprimare al elevilor din invatamantul preuniversitar in timpul prezentei in scoala, al imbunatatirii disciplinei in scoala si al reducerii/eliminarii violentelor si absenteismului scolar, precum si pentru constientizarea de catre elevi a consecintelor unor comportamente antisociale.

In ceea ce priveste autorizatiile sanitare de functionare, 71,64% dintre unitatile de invatamant le detin. Din totalul de 167 sedii ale unitatilor cu personalitate juridica, detin autorizatie sanitara 125, iar din totalul de 148 sedii ale unitatilor fara personalitate juridica (unitati arondate), detin autorizatie sanitara de functionare 102.

In finalul intalnirii, subprefectul Gavris Ardelean a propus ca institutiile care raspund de asigurarea sigurantei in scoli sa desfasoare in perioada imediat urmatoare o actiune comuna pentru a identifica nevoile unitatilor scolare din judet in ceea ce priveste supravegherea video, ridicarea de garduri, obtinerea actelor necesare privind securitatea la incendiu si pentru a trimite adrese primariilor in vederea alocarii de fonduri la rectificarea bugetara, astfel incat cat mai multe dintre aceste aspecte sa fie puse la punct in perioada vacantei de vara.

ZiarMM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1